Padavine i hladno vrijeme loše utiču na voće

Ova godina teška je za voćare zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Voćar Mlađan Čekić iz Grbavaca, koji ima 15 hektara pod voćem, rekao je da je ova godina dosta teška za voćare zbog velike količine padavina i mraza u nižim predjelima.

„Sve voćne vrste su osjetljive na padavine, bolesti utiču na plodove i potrebno je dosta tretmana prskanja“, naveo je Čekić.

On je prošle godine postavio protivgradnu mrežu za koju kaže da će dosta pomoći očuvanju jabuke, posebno zlatnog delišesa.

„Prošle godine bili su veliki prinosi, ali je bila teška prodaja“, rekao je Čekić i dodao da još nije prodao vagon jabuka. Kaže da je rano govoriti o prinosima za ovu godinu, ali da je rod za sada dobar.

Dražen Čekić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Gradiška, naveo je da je ovo težak period za voćare zbog padavina i niskih temperatura, te mraza koji je zabilježen 7. na 8. maj.

„Proporuka voćarima je upotreba aminokiselina i fitoregulatora na bazi nafte i sirćetne kiseline. Na tržištu postoje razni preparati, a najpristupačnije su aminokiseline na biljnoj bazi“, rekao je Čekić i dodao da je preporuka da se tretmani ponavljaju od 5 do 7 dana.

On je apelovao na voćare da nastave sa kombinacijiom sistemičnih fungicida i da paze na prvi let jabukinog savijača, te u zavisnosti od stanja na terenu primjene i dodatni insekticid.

Nebojša Adžić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Gradiška, rekao je da su prvi cvjetovi prošli sa jako sušnim periodom i mnogo vjetra, dok drugi dio cvatnje nije bio dobar zbog padavina tako da sva cvatnja u zavisnosti od regiona do regiona nije protekla najbolje, da su sve voćke pretrpjele šok i da je moguće da će biti šteta i od zadnjih mrazeva.

„U prosjeku u potkozarskom reonu u aprilu je palo 135 litara kiše po metru kvadratnom, a do 9.  maja već 85 litara po metru kvadratnom. Padavine su najavljene i u naredna dva dana i do 200 litara po metru kvadratnom što će se nepovoljno odraziti na voće, preklapaju se tretmani, infekcije se vežu i ozbiljna je borba da voće ostane zdravo u ovom periodu“, naglasio je Adžić.

On je naveo da je još rano raditi procjene, ali da je vjerovatno da će biti narušen kvalitete voća ove godine.

Share With: