Ово су свакодневне навике Владимира Путина: Једно увијек избјегава, друго не прескаче!

Када се спомене Владимир Путин, прва асоцијација је посао, јер бити на челу државе каква је Русија, захтјева константну посвећеност и одговорност. И сам предсједник Руске Федерације за себе каже да је радохоличар, који чак и када одмара, воли да увијек и све држи под контролом.

Ипак, и поред великог броја обавеза, састанака, конференција и службених путовања, Владимир Путин воли да ужива, а будући да је у центру пажње већ низ година, његове животне навике не престају да интригирају ни медије, а ни обичне људе.

Буђење рано ујутру не воли, а у слободно вријеме често и ради

„Па то је Путин, он не спава, он ради“, нашалио се у једном интервјуу прес-секретар Дмитриј Песков, а након његове изјаве многи су се запитали – колико заправо спава предсједник највеће земље на свијету?

На ово питање одговор је дао сам Владимир Путин, који је нагласио да распоред посла и службених путовања умногоме диктира и распоред сна.

„Током напорних путовања, спавао сам између 5,5 и 6 сати. То је нормално, наспавам се“, изјавио је предсједник Русије, нагласивши да је сан краћи од овога ипак недовољан за уобичајено функционисање. Путин иначе за себе каже да није раноранилац и да му рано буђење ипак представља проблем.

Када је ријеч о одмору, Владимир Путин сматра да је најбоље промијенити уобичајени распоред, а на питање шта ради у слободно вријеме одговорио је врло кратко: „Радим“. Међутим, и поред тога што је већ годинама на челу једне од најмоћнијих држава на свијету, руски предсједник сматра да живи један сасвим обичан живот у коме има простора и за дружење са блиским људима, и за спорт, и за хобије. „Трудим се да издвојим вријеме за то. Тако сам навикао још прије него што сам постао предсједник“, казао је Путин.

Путин: „Једем све, али умјерено“

Говорећи о исхрани, руски предсједник воли да истакне да се не придржава никаквих посебних дијета, већ да је кључ његове добре линије и чврстог здравља у избалансираној и умјереној исхрани. Када је дошао на чело државе, Путин је чак и куварима у Кремљу рекао да све што иначе припремају, припремају и сада, и да за њега не треба да кувају ништа посебно. Дмитриј Песков је, пак, у једном од наступа изјавио да Владимир Путин води рачуна да једе што мање тјестенина и пецива. Глава Русије је равнодушан чак и када су у питању слаткиши, а једини изузетак је сладолед, и то „Пломбир“, који већ деценијама важи за симбол Русије и подсјећа на совјетска времена.

Ујутру, за доручак, предсједник Руске Федерације највише ужива у кашама, а сутлијаш, каша од хељде или пшенична каша се готово свако јутро нађу на његовој трпези. Овсену кашу, пак, избјегава у широком луку. На менију руског предсједника се налазе и ситан сир, мед и поврће. Не преза ни од тога да сам себи спреми неки оброк, а како је и сам признао салате припрема нарочито добро. На питање да ли више воли рибу или месо, Путин је изјавио и да ће чешће одабрати рибу. „Од меса волим овчетину“, признао је предсједник, а пише рт.рс.

Највише ужива у чају, а пиво избјегава јер од њега расте стомак

„Све могу да попијем“, рекао је Путин у једном интервјуу још давне 2002. године, али истина је да ни у чему не ужива као у шољици доброг чаја. Нарочито воли оне природне, од љековитог биља и трава са Алтаја или из Сибира. Можда су управо ови чајеви „криви“ за то што и у осмој деценији изгледа једро и живи живот пуним плућима?

Осим чајева, Владимир Путин воли и здраве шејкове, а један, који је сам осмислио, се састоји од цвекле и рена.

Још у вријеме када је живио и радио у Њемачкој, Путин је заволио пиво, а како би одржавала пријатељске односе двају земаља, канцеларка Ангела Меркел је умјела да пошаље пакет за Москву. Ипак, у посљедње вријеме Путин радије бира друге напитке: „Трудим се да не пијем пиво. Расте стомак“, нашалио се руски предсједник.

 

Фитнес и спорт су кључни за добро здравље

О физичкој спреми Владимира Путина зна цијели свијет, а како и сам предсједник истиче, физичка активност је залог добром здрављу. „Прво вјежбе, а затим и базен“, описао је Путин почетак свог дана. Глава руске државе је и велики љубитељ екстремнијих видова физичких активности, а добро је познато и то да не пропушта прилику да се на Богојављење, када је температура испод 0, окупа у залеђеном језеру. Осим тога, један од хобија Владимира Путина је и роњење, а предсједник Русије се може похвалити и многобројним експедицијама у којима је ронио са боцом на Бајкалу, у Црном мору и Финском заливу.

Владимир Путин је и мајстор спорта у двије борилачке дисциплине – џудоу и самбоу – а како и сам воли да истакне, оне га нису научиле само здравом животу, већ и одређеним принципима живљења.

„Треба бити флексибилан, понекад и уступити, али само онда када тај пут води ка побједи“, подијелио је своје мисли.

Велика страст руског предсједника су и зимски спортови попут скијања, „фрирајда“ и хокеја. Овај спорт је савладао када је имао 60 година: „Прије нисам умио уопште ка клизам, али сам научио“. Хокеј је веома захтјеван спорт“, подијелио је своје импресије Путин.

Осим ових спортова, предсједник Русије је вичан и у јахању коња, пецању, планинарењу и многим другим вјештинама, а његове фотографије у којима ужива у спортским активностима неријетко обиђу цијели свијет.

О свакодневним навикама и рутинским активностима

Оно што најчешће привлачи пажњу када се Владимир Путин појави у јавности јесте то да сат увијек носи на десној руци, што је супротно свим правилима. О овој његовој навици је увијек било свакојаких теорија завјере и дискусија, али Путин то објашњава практичношћу: „Смета ми котурчић који покреће механизам. Непријатно је и болно“. Још једна занимљивост из свакодневног живота Владимира Путина је да он готово никада са собом не носи готовину, а све трансакције обавља или картицом или путем електронског банкарства.

Путин кандидат за „личност године“

И начин облачења руског предсједника је нешто што привлачи пажњу свих медија и љубитеља моде, а иако и сам Путин истиче да за њега мода не представља нешто чему треба посветити посебну пажњу, он је увијек обучен у складу са приликом у којој се налази. У руском језику постоји и пословица „Дочекују по одјећи, а испраћају по памети“, која сугерише да је напослетку много значајније оно што ће неко рећи, него то како та особа изгледа.

Share With: