„Ови колачи су да човјек прсте полиже“ Жене из Подградаца припремају одличне посластице (ФОТО)

На прошлонедјељној манифестацији „Зима у Подградцима“, жене из овог поткозарког краја показале су изузетно знање и вјештину у припремању колача, по традиционалним рецептима. Бресквице, медењаци, штрудле, резани колачи, са јабукама, пите, крофнице, колачи у калупима и са машином… Дугачак је списак назива посластица које помињу вриједне и маштовите Подградчанке.

Ови колачи са машином и у калупе су од давнина, подсјећа Зора Јерић и објашњава начин припреме.

– Те колаче су давно припремали наши стари. Они су, баш из нашег дјетињства, али и дјетињства старијих од нас. Послије замијешаног тијеста, пуне се метални калупи у различитим облицима, али не до врха, јер током печења они надођу, због квасца. Послије печења и посипања ситним мљевеним шећером, остављају се да одстоје. За разлику од модерних рецептура и колача, ови из калупа, што дуже одстоје, више дана, све су мекши и бољи – испричала нам је Зора Јерић која је, заједно са Данијелом Татић и Јелом Прпош припремила цијелу палету сочних колача.

Посјетиоци загледају, чуде се, хвале куварице. Ови колачи су да човјек прсте полиже. Ту се ни мрва не баца, кажу посјетиоци одајући почаст и признање овим женама.

Колачи са машином, тако се каже, објашњавају Данијела и Јела, праве се помоћу машине, идентичне за мљевењење меса. Разлика је у ножу на врху, и изрезаним отворима кроз које излазе колачи. То је трака коју сијечемо на одговарајуће дужине.

– Некада су наше мајке и баке, ове, као колаче из калупа, мијешале и стављале у кутије, најчешће од ципела, наравно нове и уредне, па држале на ормару, поред дуња и јабука. Чекале су да воће пожути, а колачи, како су говориле, отпусте или омекшају – причају вриједне Подградчанке.

Оне током дана раде у предузећима, имају много обавеза на другим пословима, али навече или у нерадне дане, припремају ове посластице.

– Када погледам ове колаче, очи су ми гладне, вели Драгоја Гиговић, мјештанин Горњих Подградаца описујући колаче, поредане у овале, здјелице и на тацнама.

У другој групи, поред штанда са Зориним, Данијелиним и Јелиним колачима, су Бојана Панић, Мира Зрнић, Брана Шобота, Ранка Панић, Маринела Кукић, Мирела Гиговић, Марица Шмитран, Адријана Кукић и Драга Панић.

– Све код нас је домаће. Ту су кукуруза, погача, штрудле, пите, орасњаци, чупавци, кифлице, облатне… Не знам ни сама, али свега има. Подградчанке су вриједне, њима ништа није тешко, а посла има цијелог дана. Многе из наше групе раде у предузећима, али није тешко, када се укаже прилика или потреба, остану до јутра и припремају колаче. То је за нас, неки вид разоноде – похвалила се Бојана Панић.

Мира Зрнић имала је шта да дода, те допуни Бојанину мисао:

– Све што се ради са вољом и са љубављу је добро. Зато су и наши колачи лијепи и укусни – вели Мира. То је, додају друге жене из исте групе, суштина припреме колача.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: