Отворена прва самостална изложба слика Александра Жмирића

Изложба “Опија” младог сликара Александра Жмирића, студента четврте године сликарства на Академији умјетности у Бањалуци, отворена је синоћ у Завичајном музеју у Градишци.

Александар Жмирић, студент сликарства у класи професорице Борјане Мрђа, рођен је у Градишци 1999. године. Учесник је више колективних изложби студената Академије умјетности. Добитник је награде за сликарство Завичајног музеја 2022. године.

На изложби Жмирић је изложио радове који су настали током треће и четврте године студија. За своје радове који се баве тамним тоновима и игром сјене каже да су му је то природно и да је то његов рукопис.

На својим сликама Александар је приказао тијела у апстрактном простору. На његовим радовима модели су му били људи који живе у његовом окружењу.

Кустос Завичајног музеја Александар Обреновић рекао је да у смислу ликовности Александар избјегава широк и интензиван колористички контраст. Боје које носе основни контраст су „црна“  и бијела. Он је истакао да је изложба специфична.

Бојан Вујчић, директор Завичајног музеја, рекао је, приликом отварања изложбе, да она, у сваком смислу, показује изразити сликарски потенцијала Александра Жмирића.

Он је истакао да Музеј редовно награђује најуспјешније ликовне умјетнике, даје им подршку у раду а да умјетници радо узврате учешћем  на „Атељеу Борислав Шокчевић“ који ће бити одржан и ове године почетком јуна.

Отварању изложбе присуствовали су бројни млади умјетници који подржавају Жмирићев рад.

Иван Раденовић, начелник градског Одјељења за друштвене дјелатности Градишка похвалио је умјетнички опус младог сликара те нагласио да изложба младих сликара представљају једане од важнијих догађаја у култури града на Сави.

Г. Влаинић

Share With: