Top lista

Top lista za 31.07.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Otvorena izložba povodom 140 godina od rođenja Milutina Milankovića

U Kulturnom centru Gradiška večeras je otvorena izložba pod nazivom „Milanković“, povodom 140 godina od rođenja jednog od najvećih srpskih naučnika i velikana Milutina Milankovića.

Sektretar Saveza inovatora Republike Sprske Ljubiša Pašić je rekao  da je Savez inovatora Republike Srpske povodom 140 godina od rođenja Milutina Milankovića i 110 godina od njegovog dolaska na Beogradski Univerzitet organizovao izložbu koja je predstavljena na 28 postera na kojima su prikazani djelo i dotignuća ovog srpskog naučnika.

„Ovom izložbom, koja je prije Gradiške bila postavljena u Banja Luci, kreće niz izložbi širom Republike Srpske a završna izložba biće održana u junu mjesecu sljedeće godine u Milićima. Drago mi je da iz Gradiške krećemo, jer je ona nekad  imala ulicu koja je nosila ime Milutina Milankovića“, dodao  je Pašić

On je rekao da se na našim prostorima malo zna o ovom naučniku i da je pomalo zaboravljen, a njegovo djelo je svakim danom priznatije.

„Uz Nikolu Teslu i Mihajla Pupina on predstavlja  jednog od naših najvećih naučnika i njegovo djelo osunčanja planete zemlje je najveće naučno djelo kod Srba u 20. vijeku“, istakao je Pašić.

Predsjednik Skupštine Udruženja inovatora Gradiška Mirko Pisarić rekao je da će izložba biti otvorena za sve posjetioce u narednih 15 dana i dodao da izložba ima veliki značaj za promociju života i rada ovog naučnika.

Pomoćnik Generalnog sekretara Vlade Republike Srpske Marko Šukalo rekao je da se plan Vlade Srpske podudara sa planom i radom Saveza inovatora Republike Srpske,  te da Vlada pomaže rad inovatora  i organizovanje njihovih izložbi.

„Cijlj ovakvih događaja jeste učenje o velikim srpskim naučnicima i da potvrđuje istine,  da je Milutin Milanković srpski naučnik, a onda i naučnik svijeta. Milanković je rođen u Dalju u Vojnoj Krajini, a ne u Hrvatskoj.  Postao  je držvaljanin Kraljevine Srbije, borio se u Balkanskim ratovima i čitav svoj vijek proveo kao profesor beogradskog Univerziteta. Mi Srbi trebamo biti ponosni što se dva kratera, jedan na Mjesecu i drugi na Marsu, zovu po Milutinu Milankoviću“, istakao je Šukalo.

Share With: