Otvorena izložba o grofu Savi Vladislaviću Raguzinskom

U Zavičajnom muzeju Gradiška sinoć je otvorena izložba o grofu Savi Vladislaviću Raguzinskom, diplomati cara Petra Velikog.

Direktor Zavičajnog muzeja Bojan Vujičić istakao je da je izložba veoma značajna za kulturno-prosvjetna  dešavanja u Gradišci.“Ove godine smo proslavili 100 godina gradiške Gimnazije i sama ličnost Save Vladislavića priča o tome kako je u Sremske Karlovce donio čitanku kojom je pokrenut val pismenosti kod Srba u 17. i 18 vijeku, govori o povezanosti Save Vladislavića i Gradiške“, istakao je Vujičić.

Vujičić je rekao da je Sava Vladislavić,  kao čovjek koji je rođen u Gacku, obilježio jedan period života kako u BiH tako i u Rusiji 18.vijeka.

Kouator izložbe Branko Vukomanović rekao je da je izložba u Gradišci četvrta koja je organizovana o grofu Savi Vladislaviću u poslednjih pola godine.“Sava Vladislavić je bio desna ruka cara Petra Velikog, formirao je rusku obavještajnu službu, uspostavio granicu ruske i kineske imperije, obnovio srpsko školstvo i podigao jedini grad u istoriji posvećen Svetom Savi“, istakao je Vukomanović.

Vukomanović je dodao da je Sava Vladislavić aktivno učestvovao u vojnim operacijama Ruskog carstva i realizovao potpisivanje mira sa Turskom.

Izložba sadrži detaljnu prezentaciju više od 100 dokumenata, slika, crteža i fotografija artefakta koji svjedoče o impozantnom životnom putu, djelu i zavještanju ”najmoćnijeg Srbina nakon Cara Dušana“.

S.Vidović

Share With: