Osim vremenskih nepogoda poljoprivrednim usjevima prijete i divlje svinje

Divlje svinje štetu u kukuruzu rade u više faza, neposredno nakon nicanja biljke i za vrijeme prelaska iz faze mliječne zrelosti u fiziološku zrelost kukuruza.

Svinje se pri aktivnostima ravnaju po njuhu, a kada uđu u red kukuruzišta, pravolinijskim prerovavanjem stabljike, ne dižući njušku, mogu izbacivati biljke i tristotinjak metara.

Kukuruz im je u 70 odsto slučajeva omiljena hrana, a potom slijede druge žitarice.

Iako baš nitko ne želi štetu, ona se u većoj ili manjoj količini događa svake godine.

Poljoprivrednici – uzgajivači poljoprivrednih kultura smatraju da je dužnost lovaca da paze na divlje svinje, ograde lovište i smanje broj jedinki. Lovci pak tvrde da poljoprivrednici ne preduzimaju pravovremene i zakonom dozvoljene oblike zaštite.

Na posljednjoj, 24. sjednici skupštine grada Gradiška odbornici su usvojili Informaciju o stanju u oblasti šumarstva i lovstva na području  grada za 2018. godinu.

Divlje svinje preplivavaju iz Hrvatske i pustoše njive

Predsjednik Lovačkog udruženja “Prosara”, Milan Drageljević tom prilikom je rekao da su lovci prošle godine imali dosta primjedbi vezanih za štete koje su počinile divlje svinje.

“Shodno tome resorno ministarstvo je donijelo odluku da je tokom cijele godine dozvoljen odstrel divlje svinje, ali i tu ima jedno ograničenje. Kod svih vrsta divljači za vrijeme reprodukcije je zabranjen odstrel, u ovom slučaju krmača i prasadi dok je i dalje dozvoljen odstrel nazimadi i veprova” rekao je Drageljević.

Poljoprivrednici štetu koju je počinila divljač trebali bi da prijave nadležnom odjeljenju gradske uprave sa zahtjevom da se izvrši procjena štete.

Share With: