Организована Поткозарска шетње „Упознај Козару 2023“ (ВИДЕО)

Планинарско спортско друштво „Патрија “ Градишка данас је организовало Поткозарску шетњу, под називом  „Упознај Козару 2023”, у оквиру манифестације „Градишка јесен 2023“.

Предсједник „Патрије“ Гордана Матић рекла је да у овом планинарењу учествује око 100 планинара из Бања Луке, Српца, Приједора и Градишке.

Она каже да је задовољна одзивом и да је циљ данашњег дружења да се проведе дан у природи, упозна Козара.

Планинарски поход дуг 19 километара према врху „Пројса“ на планини Козари почео је од полазне тачке у близини спомен-чесме „Тринаест Скојевки“ у Горњим Подградцима. За учеснике акције обезбијеђен је превоз, ручак и освјежење на стази.

Један од учесника поткозарске шетње био је предсједник Планинарског савеза Републике Српске Нено Добријевић. Каже да је „Патрија“ један од активних друштава, те да подржава њихов рад.Он је истакао да планинарски савез има 70 појединачних друштава, те укупно 3 500 планинара. Циљ им је да их у наредном периоду буде што више.

Планинар Далибор Чолић први пут учествује са „Патријом“ у овој акцији, иако се планинарењем активно бави пет година. Каже да да осим што је лијепо и угодно планинарити јако је здраво проводити што више времена у природи.

У оквиру акције промовисана је и  мапа Пјешачко-планинарских стаза  на којој су заједно радили Палнинарско друштво „Патрија“ и Туристичка организација града Градишка. Директор Туристичке Валентина Перић каже да су обиљежили старе и нове стазе, те је уједно и Бициклистички клуб „Челенџ“ означио неколико бициклистичких стаза.

Патрија“ тренутно броји око 100 чланова, а од тога је око 40 активних. Након поткозарске шетње планирају организовати и друге акције у БиХ и Словенији.

Н.М.

 

Share With: