Организован дочек првачића ОШ „Васа Чубриловић (ВИДЕО)

У основној школи „Васа Чубриловић“ Градишка, као и у свим градишким школама, данас је организован дочек  првачића уз пригодан програм који су са својим наставницима припремили ученици старијих разрада ове школе.

У овој школи уписано је укупно 75 првачића, 73 који ће у четири одјељења похађати редовну наставу, те два ученика у одјељењу посебне наставе.

Дочеку првачића присуствовао је и градоначелник Градишке Зоран Аџић, који је истакао да је задовољство бити на манифестацији која означава почетак школовања, стицања знања и новог животног периода за ђаке правке.

„Првачићи ће и даље да се играју али уз то и да направе нове озбиљније кораке у свом образовању и у томе их треба подржати и помоћи да преброде све потешкоће“, нагласио је Аџић.

Он је истакaо да је обавеза и опредјељеност Града Градишка да улаже у вaспитно-образовни процес, наводећи да се се за те намјене из градског буџета годишње издваја више од 3,5 милиона КМ.

„Дио тих средстава се путем Центра за социјални рад издваја за набавку уџбеника ученицима из социјално угрожених породица, породица са четворо и више дјеце и ученицима ромске националне мањине: Када су у питању средње школе, урађено је много у процесу усклађивања средњошколског образовања са потребама привреде, односно увођења нових занимања као што су техничари роботике, мехатронике, ЦНЦ оператери и царински техничари“, истакао је Аџић.

Градоначелник Аџић је свим ученицима поручио да уложе доста труда у своје образовање, јер како је рекао, Градишка и Република Српска очекују од њих да постану вриједни радници, инжењери, правници, економисти, градоначелници, али прије свега добри и успјешни људи.

Директор школе Владимир Станишљевић рекао је да у школи „Васа Чубриловић“ наставу похађа између 830 и 840 ученикa, те да се тај број током године мијења због унутрашњих миграција и одлазака ученика са својим родитељима у иностранство.

Додао је да је од ове школске године примјетан тренд и повратка из иностранства а самим тим и долазак ученика који су раније живјели у европским и другим земљама.

„До сада је су у ову градску школу долазили претежно ученици из сеоских средина који се се у град преселили са својим родитељима или ученици из сусједних општина и градова, а сада имамо најаву да ће нам се током ове школске године прикључити и ученици који се са својим родитељима враћају у Градишку из Словеније, Швајцарске, Италије и Азербејџана“, навео је Станишљевић.

У седам градишких основних школа уписано је укупно 325 првачића, а наставу ће на подручју Градишке у новој школској години похађати 3.444 ученика.

М.Малешевић

Share With:
Open

close button