Organizovan dan otvorenih vrata u Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje pod sloganom „Moja sedmica, moja godina“ Centar za socijalni rad Gradiška u saradnji sa Udruženjem za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima i Udruženjem roditelja djece s autizmom „Duga“ Gradiška organizovao je danas Dan otvorenih vrata u Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju.

Direktor Centra za socijalni rad Rade Cumbo rekao je da su ove godine u šestom mjesecu ostvarili uslove da registruju Dnevni centar koji od 2. septembra funkiconiše po novom sistemu.

On je naveo da u Dnevnom centru svakodnevno usluge koristi 52 djece od kojih 17 djece i omladine sa smetnjama u razvoju boravi u dnevnom smještaju,  a 35 djece kroz projekat Dugine boje dolazi na terapije logopedskog, psihološkog i defektološkog tretmana.

Cumbo je naveo da imaju potreban stručni kadar i da su jedna od rijetkih ustanova u Republici Srpskoj i BiH ovakovg tipa.

Predsjednik Skupštine Grada Gradiška Milenko Pavlović rekao je da Gradska uprava podržava Centar za socijalni rad i sve aktivnosti iz oblasti socijalne zaštite i da je  budžetom lokalne uprave u 2019. godini za te namjene planirano više od 3 300 000 KM

On je dodao da Gradska uprava podržava i osam organizacija invalida koji nisu iz reda boračkih kategorija među kojima su i udruženja za djecu sa smetnjama u razvoju i da se iz budžeta izdvajaju sredstva za prevoz djece sa posebnim potrebama do Dnevnog centra.

„Mi smo ponosni na ovaj centar koji je možda i jedini u BiH ovakvog tipa i gdje se djeca sa poteškoćama u razvoju osjećaju ravnopravno“, naglasio je Pavlović.

Danu otvorenih vrata u Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju prisustvovali su predstavnici lokalne uprave i drugih ustanova i organizacija sa kojima Centar za socijalni rad sarađuje.

U dnevnom centru upriličena je izložba likovnih radova djece i omladine na dnevnom zbrinjavanju kao i sportske aktivnosti.

Share With: