Опанчићи и ситан вез од Лакташа до Америке

Мирa Јалић је једина регистрована опанчарка на подручју БиХ. Овим јединственим занатом се сасвим случајно почела бавити. Туристичка организација Лакташа је реализовала јединствену обуку за старе занате који је тадаа подржао УНДП на коју се одазвала изабравши тада опанчарство.

Како каже тада је за њу био прави изазов да научи правити опанчиће .На почетку било је рањених руку са пликовима и посјекотинама али је била упорна да научи овај занат. Ни слутила није да ће након пар година овај занат бити њено животно  опредјељење .

Тежак живот од посластичарке која је прва направила торту на спрат до жене и мајке која је родила је четворо дјеце  а одгојила још четворо научио је Миру да само радом и упорношћу може све да се постигне. Промијенила је неколико занимања и у сваком од њих била је права  мајсторица. Њених руку дјела стигла су чак до Америке и Аустралије. Једина се одважила да направи  опанак са штиклом.

“Пошто су сви који су долазили да купе опанке питали ко прави народе ношње да се може искомплетирати као       поклон, одлучила сам да  почнем са израдом и народних ношњи. Многи млади парова су се вјенчали али и крстили своју дјецу у мојој ношњи и опанцима” испричала нам је Мира у емисији Женски магазин.

Мира Јалић није стала само на опанцима и народној ношњи ,прави разне џемове, слатка, сокове, ајвар али и јединствену ракију од будимке. Ову ракију су поклонили и првом рекету свијета Новаку Ђоковићу када је долазио у Бања Луку као јединствен поклон.

Од велике помоћи су јој супруг Синиша и синови, јер јој помажу у пословима које као жена не може сама да уради. Мира каже да јој енергију и снагу у свим пословима даје јединство и љубав њене породице.

С.М.

Share With: