Омогућен бесцарински увоз 370.000 тона минералних ђубрива

Савјет министара донио је одлуку којом се омогућава бесцарински увоз 370.000 тона минералних ђубрива разврстаних у седам тарифних ознака, као подршку пољопривредницима због поремећаја у снабдијевању на глобалном тржишту и раста цијена.

Одлуком о отварању привремених тарифних квота при увозу минералних ђубрива, привремено се, најкасније до 31. децембра ове године, омогућава бесцарински увоз прописане количине минералних ђубрива /укупно 370.000 тона/.Истовремено овом одлуком, коју је предложило Министарства спољне трговине и економских односа, утврђују се критеријуми за примјену привремених тарифних квота и начин распођеле, саопштено је из Савјета министара.

Према овој одлуци, основни критеријум је да се минерално ђубриво увози за потребе пољопривредних произвођача на територији БиХ као крајњих корисника.

Одлука је донесена како би се осигурале додатне врсте и веће количине минералних ђубрива за пољопривреднике, што ће омогућити спровођење адекватних агротехничких мјера, а прије свега исхрану житарица и осталих гајених култура, те осигурати довољне количине ових култура на тржишту, уз добар квалитет приноса и тако утицати на смањење несташице хране у БиХ и ублажавање поскупљења у интересу грађана.

На овај начин осигурава се континуитет олакшица за пољопривреднике, након што је у марту прошле године Савјет министара омогућио бесцарински увоз 100.000 тона минералног ђубрива.

Извор: РТВ КД

Share With: