Одржани шеснаести Дани воћа “Поткозарје 2023“ (ФОТО)

Више од 80 воћара из градишког дијела Поткозарја и Лијевче поља изложило је производе на овогодишњој манфестацији Дани воћа “Поткозарје 2023“. Окупљени произвођачи поред тога што су представили различите воћне врсте и сорте, углавном су се жалили на огромне овогодишње губитке. Код већине приноси су преполовљени.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић обраћајући се присутнима на овој манифестацији нагласио је да је Градишка препозната као највећи произвођач воћа на простору Републике Српске и БиХ.  Он је рекао да ова година, због елементарних непогода, није била добра за воћаре као и за све пољопривредне произвођаче. Штета се процјењује на око  8,5  милиона марака.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саша Лалић рекао да се сваке године воћарство суочава са бројним изазовима, те да ће Влада Српске ове године одређеним мјерама дати значајну подршку цјелокупној пољопривреди. Истакао је да је око 4 милона КМ резервисано за премију за произведено и продато воће.

Привредну манифестацију као и ову грану производње подржао је министар трговине и туризма Српске Денис Шулић. Каже да је воће саставни дио гастрономске понуде када причамо о туризму у нашој држави али и граду.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Горњи Подградци Звјездан Панић нагласио је да су Подградци познати као воћарски крај те да је ова привредна манифестација веома значајна за Градишку и регион.

Осим воћара у Горњим Подградцима представили су се излагачи меда, воћних сокова, ракије и компаније које се баве производњом репроматеријала и механизације за воћарску производњу.

На шеснаестим Данима воћа, због лоше године није било додјела награда, те изложени производи донирани су у хуманитарне сврхе.

Н.М.

Share With: