Одржана завршна конференција пројекта „SAFE TOGETHER“

Пројекта „SAFE TOGETHER“ који је рализован током двије године од изузетног је значаја за прегограничну сарадњу Хрватске, БиХ и Црне Горе. Учесници пројекта на завршној конеференцији која је одржана у Културном центру Градишка истакли су да је пројекат фокусиран на јачање материјалних и људских капацитета за реаговање у кризним ситуацијама у прекограничном подручју.

Пројекат SAFE TOGETHER“ заједно су спровели Министарство унутрашњих послова Црне Горе, градови Градишка и Дарувар.Кроз пројекат су успостављена 3 едукативна тренинг центра, основана Горска служба спасавања, набављена опрема за трагање и спасавање, набављена три возила за потребе спасилачких служби, проведене су едукације из медицине горског спасавања, вође потражних акција те картографије и топографије.

Из Министарства унутрашњих послова, Директората за заштиту и спашавање Црне Горе, Радомир Шћепановић рекао је да је пројекат од изузетног значаја када су у питању заштита и спасавање од природних, елементарних непогода. „Ми смо успјели изградити национални тренинг центар који до сада нисмо имали за едукацију и оспособвљавање припадника“ додао је Шћепановић.

Градоначелник Дарувара Дамир Лненичек,каже да су захваљујући европским средствима показали да границе не долазе у обзир и корона нас није спријечила да завршимо пројекат.

 Пројекат „SAFE TOGETHER“ је суфинансиран средствима Европског фонда за регионали развој. Вриједност је око 1,270 000 еура,а износ буџета за Град Градишку је око 470 000 еура.

„Направили смо едукативни центар у селу Козара који служи за обуку свих јединица који интервенишу у случају елементрних непогода. Сретни смо јер смо набавили и добру опрему значајну за Горску службу спасавања“ рекао је градоначелник Градишке Зоран Аџић.

Градоначелник Аџић је нагласио да сада треба да покажемо да је пројекат самоодржив што је и циљ Европске комисије која жели путем оваквих пројеката  унаприједити, опремити и повезати локалне заједнице.

Н.М.

Share With: