Одржан округли сто на тему превенције алкохолизма код младих

Полицијска управа Градишка организовала је данас округли сто на тему превенције алкохолизма код младих, са посебним акцентом на посљедице које настају у случајевима управљања возилом у саобраћају под утицајем алкохола.

Округлом столу присуствовали су представници Центра за социјални рад Градишка, Одјељења за инспекцијске послове Градске управе, Центра за ментално здравље градишког Дома здравља, те представници угоститеља и таксиста.

Начелник Полицијске управе Градишка Слободан Торбица рекао је да је ово први округли сто који је ова управа организовала с циљем да се пробуди свијест код грађана да под утицајем алкохола не учествују у саобраћају и да ће с истим циљем у нaредном периоду бити организовано више панел дискусија.

Током округлог стола закључено је да се испред већих угоститељских објеката викендом у вечерњим часовима требају обезбједити мјеста за таксисте, ако би млади који су у алкохолисаном стању имали прилику да умјето властитог возила користе такси.

Закључено је да полиција и инспекцијске службе појачају контроле угоститељских објеката, али и да сами угоститељи превентивно дјелују и још једном упознају своје раднике да је законом забрањено точити алкохол малољетним лицима и лицима у видно алкохолисаном стању.

Торбица је изразио наду да ће сви апели уродити те да ће се спријечити трагичне посљедице које настају приликом вожње под утицајем алкохола.

„Свједоци смо да смо током протеклог мјесеца на подручју Градишке у саобраћајним несрећама изгубили три млада живота“, додао је Торбица.

Шеф Одсјека за инспекције у Градској управи Градишка Бранкица Бркић рекла је да ће у нерадном периоду градски инспектори и комунална полиција у сарадњи са полицијом сигурно појачати контроле у угоститељским објектима у вечерњим часовима, са посебним акцентом на точење алкохола малољетницима и лицима у видно алкохолисаном стању.

Представник градишких угоститеља у Удружења „Хорека“ Владан Шурлан каже да се „Хорека“ и раније бавила овим питањима у сарадњи са Министарством трговине и туризма Републике Српске, како би утицали на свијест радника у угоститељству да се мора поштовати закон када су у питању забране точења алкохола одређеним лицима.

Таксиста Зоран Никић навео је да и даље мало грађана у вечерњим сатима тражи такси превоз, те да се нада да уз обезбјеђено мјесто код већих угоститељских објеката за такси сигурно бити више посла а самим тим да ће и безбједност саобраћаја бити подигнута на виши ниво.

Никић наводи да је цијена такси превоза у Градишци 2,2 КМ за старт вожње и 1,7 КМ по километру, што је сигурно јефтиније од казне за вожњу под утицајем алкохола.

Додаје да би коришћење такси превоза сигурно смањило број саобраћајних незгода са трагичним посљедицама, којима је узрок вожња под утицајем алкохола.

Share With: