Održano “Veče guslara“ u Gradisci

U Kulturnom centru u Gradišci večeras  je održano „Guslarsko veče“ na kojem su se gradiškoj publici predstavili najbolji srpski guslari iz Crne Gore.

Predsjednik CKUD-a „Lepa Radić“ Davor Simišić ističe da je ovo jedan od rijetkih trenutaka kada publika u Gradišci može slušati guslare.

„Ovo su vrsni guslari koji umiju pokazati kako  su se  nekada davno svirale gusle u Hercegovini i Crnoj Gori“ dodao je Simisić.

Guslar Vaso Đondović, koji je ponio titulu najboljeg guslara u Crnoj Gori rekao je da ovo nije prvi put da dolazi u Gradišku.

„Imao sam priliku da se moje gusle čuju na Bokovima prije par godina. Gusle su jedan stari instrument, ali koji u poslijednje vrijeme popularan među mladićima u Crnoj Gori, što znači da će opstati“ dodao je Đondović.

All-focus

Zdravičar Rade Banjanin kaže da su zdravice prisutne u svim prilikama od rođenja do smrti.

„Imamo zdravice za Vaskrs, Božić, slavske zdravice, zdravice namijenjene putniku namjerniku. Drago mi je što mi zdravičari nastupamo sa guslarima, jer tako na jednom mjestu publika može da uživa u jednom značajnom dijelu svoje tradicije“ rekao je Banjanin.

Publici su se predstavili i guslari Goran Petrović, Rajo Jovanović i Milenko Kalezić. Riječ je o višestrukim pobjednicima brojnih republičkih i regionalnih festivala.

Share With: