Top lista

Top lista za 23.10.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Održano predavanje za pružaoce usluga u agroturizmu

U Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi u Gradišci danas je održana obuka za pružaoce uluga u agroturizmu  na temu „Alternativne metode u povrtarstvu, Degustacija vina i Izrada biznis planova u agroturizmu“.

Obuku je organizovao Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaluci u okviru projketa „LANDS“ i u saradnji sa Udrženjem proizvođača ekološke i organske hrane „Eko bašta“ Gradiška i Srednjom stručnom i tehničkom školom.

Predsjednik Udruženja proizvođača ekološke i organske hrane „Eko bašta“ Danko Cumbo rekao je da je jedan od ciljeva ovog projekta razvoj agroturizma na području našeg grada.

„Imamo sreću da naše zemljište još nije zagađeno i geografski položaj nam je odličan za razvoj agroturizma koji je za sada slabo razvijen, uz izuzetak nekoliko pojedinaca“, naveo je Cumbo i dodao da bi razvojem agroturizma domaćinstva imala priliku da ponude domaće proizvode.

Cumbo je istakao da je cilj da poljoprivrednici direktno plasiraju svoje proizvode, bez posrednika i da je to jedan od koraka ka agroturizmu.

Magistar Dragan Brković sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci rekao je da među poljoprivrednicima vlada veliko zainteresovanje za ovaj vid proizvodnje, ali da nemaju potrebno znanje da takvu proizvodnju pokrenu.

„Naš cilj je da ih edukujemo kako da unaprijede postojeću proizvodnju, da stvore mrežu kontakata između raznih aktera od proizvođaća, preko prodavaca do onih koji posjeduju smještajne kapacitete i da svako od njih unaprijedi kvalitet svojih proizvoda ili usluga“, istakao je Brković i naveo da je za razvoj agroturizma važna saradnja i sa turističkim organizacijama i agencijama.

Predavanja o alternativnim metodama u povrtarstvu održale su prof. dr Vida Todorović i magistar Nikolina Đekić, o tema vezanim za kategorizaciju i degustaciju vina govorila je prof. dr Tatjana Jovanović Cvetković, a obuku izrade biznis planova u agroturizmu održao je magistar Dragan Brković.

Share With: