Одржано предавање о препознавању и превенцији малољетничке деликвенције на интернету

У Културном центру Градишка одржано је предавање у оквиру пројекта „Социјализација са правом и превенција малољетничке делинквенције у Републици Српској“.  О опасностима и појавама које су присутне на интернету, родитељима, просвјетним радницима и директорима школа говорио је начелник Управе за полицијску обуку МУП-а РС проф. др Миле Шикман. Он је рекао да је из године у годину присутан тренд смањења малољетничке деликвенције и да се према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске креће од 2 до 3 посто у укупном обиму криминалитета.

На предавању је представљен и водич, посебно намијењен родитељима, који су се упознали са врстама опасности које вребају на интернету и начином реакције на таква понашања.

Министарство просвјете и културе је одабрало 21 школу у Републици Српској које ће проћи програм, „Социјализација са правом и превенција малољетничке делинквенције у Републици Српској“. У овај програм укључене су три основне школе: из Градишке: „ Васа Чубриловић“, „Данило Борковић“ и „Младен Стојановић“ Горњи Подградци, а потписник је „PH International“ Сарајево.

Предсједник Актива директора основних школа у Градишци Александра Међедовић Кодић изјавила је да су наставници прошли обуку са полицијским службеницима, те су обучени да воде  радионице на којима  дјецу упознају са врстама насиља, те како га препознати и превентивно дјеловати.

Педагог у ОШ“Данило Борковић“ Мирослава Миливојевић једна је од просвјетних радника која је прошла обуку. Она је рекла да је безбједност на интернету веома значајна и да дјецу највише занима ова тематика. Истакла је да у школи није било пријава вршњачког  насиља, али да свакако има узнемиравања путем друштвених мрежа.

Н.М.

Share With: