Top lista

Top lista za 09.10.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Održane “Konjičke igre i izložba konja i fijakera”

Tradicionalne “Konjičke igre i izložba konja i fijakera” održane su danas na hipodrumu u Gradišci u okviru manifestacije “Gradiška jesen 2021”.


Trke i izložbu je organizovao Konjički klub “Posavko”, čiji je predsjednik Jovan Lepir rekao da je tradicija održavanja konjičkih igara na Malu Gospojinu u ovom gradu duga više od jednog vijeka, navodeći da ima 85 godina i da se sjeća kada je kao dječak dolazio na vašar i divio se konjima i fijakerima.

“Konjičke igre su tada bile drugačije i nisu imale ovako bogat sadržaj, a organizuju se od 1982. godine. U davna vremena nije bilo mnogo fijakera, nego samo zaprežnih kola, a organizovane su galopske trke, gdje su se dječaci utrkivali na leđima konja. Na tada čuvenom gradiškom vašaru bilo je i kvalitetnih grla, raznih rasa konja”, naveo je Lepir.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Gradiške Goran Mirjanić istakao je da su “Konjičke igre” ove godine jedini događaj stočarskog karaktera u okviru “Gradiške jeseni”.

“Zbog situacije sa virusom korona nisu organizovani tradicionalna izložba stoke u Gradišci i sajam voća u Gornjim Podgradcima. Nadamo se da će nam naredne godine emidemiološka situacija to dozvoliti”, naveo je Mirjanić.

On je ukazao da su “Konjičke igre” važne za promociju uzgoja konja, koji danas u okruženju nema svijetlu budućnost i zasniva se na entuzijazmu ljubitelja ovih životinja.

“Gradska uprava i entuzijasti u gradiškom Konjičkom klubu `Posavko` posvećuju veliku pažnju `Konjičkim igrama` i nastoje da se ne prekida ova duga tradicija. Nadam se da ćemo održati ovu manifstaciju i u narednom periodu i da će sadržaj biti još raznovrsniji i zanimljiviji za posjetioce”, naglasio je Mirjanić.

M. Malešević

Share With: