Facebook
YouTube
Instagram
Top lista

Топ листа за 09.07.2022.год.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Stručna konferencija na temu energetske efikasnosti

U Gradišci je danas održana stručna konferencija “Značaj unapređenja energetske efikasnosti, upotrebe obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine”.

Konferencija je održana u Kulturnom centru u okviru dvodnevne manifestacije “Energetski dani Gradiška 2019” koju organizuje Gradska uprava.

Načelnik Službe gradonačelnika Gradiške Goran Subotić rekao je da Gradska uprava preduzima niz mjera na unapređenju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine.

“Jedna od tih mjera je pristupanje gradonačelnika Gradiške sporazumu u vezi sa klimatskim promjenama, čime se Gradiška pridružila grupi evropskih gradova, a sve s ciljem sprovođenja Akcionog plana za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine”, rekao je Subotić.

On je istakao da se izrada ovog akcionog plana realizuje u saradnji sa UNDP-om, te da će njegovim usvajanjem Gradišci biti otvorena mogućnost da za planirane aktivnosti u ovoj oblasti dobije novac iz evropskih pretpristupnih fondova.

Subotić je precizirao da Akcioni plan predviđa realizaciju niza mjera u periodu od 2020. do 2030. godine, a prvenstveno se odnose na desetogodišnji plan smanjenja emisije štetnih gasova za 40 odsto.

“Grad Gradiška preduzima i niz drugih mjera u vezi sa izgradnjom energetski efikasnih objekata. Primjer je sportska dvorana, čija je izgradnja u završnoj fazi i gdje su u potpunosti primijenjene najsavremenije mjere energetske efikasnosti. Po tom principu se grade i domovi kulture u Novoj Topoli i Vrbaškoj, a takva praksa trebalo bi da bude primjenjivana i u izgradnji i rekonstrukciji drugih javnih objekata”, naveo je Subotić.

Stručni savjetnik za zaštitu žovotne sredine i energetsku efikasnost u Gradskoj upravi Gradiška Radislav Martić rekao je da se manifestacija “Energetski dani” u Gradišci održava od 2014. godine.

On je naveo da je u okviru stručne konferencije održano devet prezentacija, sa naglaskom na mjere koje Gradska uprava sprovodi tokom izgradnje sportske dvorane, sa svim potrebnim elementima za smanjenje potrošnje energije, kao što su toplotne pumpe, solarni paneli, LED rasvjeta i savremena izolacija.

Na stručnoj konferenciji su učestvovali predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva i Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog Fakulteta iz Banjaluke, te privrednih subjekata angažovanih na izgradnji sportske dvorane u Gradišci.

Share With: