Top lista

Top lista za 24.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Održana Skupština udruženja penzionera grada Gradiška

Redovna godišnja sjednica Skupštine udruženja penzionera grada Gradiška održana je danas u Kulturnom centru u Gradišci.

Predsjednik Udruženja penzionera Ostoja Popović naveo je da su na sjednici razmatrani izvještaji o radu i finansijskom poslovanju za prošlu godinu i Program rada i Finansijski plan Udruženja za 2020. godinu.

Popović je istakao da je Udruženje u  prošloj godini mnogo radilo na pomoći penzionerima. Zahvaljujući pomoći Gradske uprave Gradiška dva puta godišnje dodjelili su članovima jednokratne novčane pomoći.

„U 2019. godini za jednokratne novčane pomoći za 1.624 socijalno ugroženih i teško oboljelih gradiških penzonera izdvojeno 95.000 KM. Imali smo veliki mortalitet penzionera i Udrženje je pomagalo prilikom sahrane 376 umrlih penzionera za te potrebe izdvojili smo 150 600KM, a 46 teško oboljelih penzionera upućeno je na banjsko liječenje. U prošloj godini smo obezbjedili ogrevno drvo za 423 penzionera po cijeni od 61KM”, naveo je Popović.

Popović je naglasio da je za vrijeme vanredne situacije uzrokovane korona virusom Gradska uprava Gradiška donirala Udruženju penzionera 5 000 maski koje su podjeljene članovima kao i 300 prehrambeno-higijenskih paketa. On je dodao da su penzioneri veoma disciplinovani kada je u pitanju poštovanje epidemioloških mjera i dodao da je na području Gradiške u proteklom periodu od korone oboljelo 20, a umrlo 5 penzionera.

Popović je istakao da na području grada Gradiška živi oko 9 600 penzionera a da su njih 7 700 članovi Udruženja. „Prosječna penzija članova Udruženja penzionera Gradiška je 327KM dok je prosječna penzija u RS 381KM“ dodao je Popović.

Sjednici Skupštine Udruženja penzionera opštine Gradiška prisustvovao je i predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj koje je rekao da više od jedne četvrtine stanovništva Srpske živi od penzije.

„Mi smo pored januarskog usklađivanja penzija od 3,11 odsto planirali da ćemo isto toliko povećati u avgustu ili septembru ali korona nam je promjenila uslove. Skoro sam bio na sjednici Vlade Srpske i upozorio na stanje penzionera jer jedna trećina živi u ekstremnom siromaštvu a polovina u siromaštvu“ rekao je Rakulj.

Rakulj je dodao da će penzioneri i dalje zagovarati da penzije budu 43,5 odsto u odnosu na plate. On je naglasio da je najniža penzija za 15 godina staža 201KM i da se od te sume ne može živjeti.

Share With: