Održana sjednica gradiške organizacije slijepih i slabovidih lica

Danas je održana redovna godišnja sjednica skupština gradiške Organizacije slijepih i slabovidih lica, na kojoj je usvojena Odluka o izmjenama Statuta organizacije, odnosno promjeni naziva Međuopštinska, u Gradska organizacija slijepih i slabovidih lica Gradiška.

Predsjednik ove organizacije Željko Strbac naveo je da su na sjednici usvojeni izvještaj o radu i finansijski izvještaj za prošlu, te plan rada i finansijaki plan za ovu godinu.

Štrbac je istakao da su u prošloj i u toku ove načinjeni određeni pomaci u radu, dodajući da je prije par dana završeno renoviranje prostorija organizacije.

On je naveo da Gradska organizacija slijepih i slabovidih lica Gradiška ima oko 105 članova.

Predsjednik Savaza slijepih Republike Srpske Branko Suzić, koje je prisustvovalo skupštini gradiške organizacije slijepih i slabovidih lica, rekao je da je u javnoj raspravi Nacrt zakona o izmjenema i dopunama zakona socijalnoj zaštiti Republike Srpske, koji predviđa pravo na invalidninu slijepim licima.

„Mi insistiramo da se to pravo, kada je u pitanju iznos invalidnina, podigne na viši nivo i da pravo na invalidninu imaju sva lica, bez obzira životnu dob. Osim prava na invalidninu i pomoć i njegu drugog lica, Savaz insistira i da se obezbjedi pravo na ortopedski dodatak, te da ukupan iznos tih izdvajanja za najteže slučajeva bude oko 50 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj. To možada nećemo uspjeti u ovom momentu, ali je krajnji cilj je da se to ostvari do 2021. godine“, neveo je Suzić.

On je rekao  da pravo na oslobađanje od plaćanja RTV takse za slijepa lica još nije zakonski regulisano, ali da je  u saradnji sa Redio televizijiom Republike Srpske pokrenut postupak da se od plaćanja ove obaveze oslobodi oko 200 slijepih lica u Srpkoj.

Suzić je dodao da je Vlada Republike Srpske donijela pravilnik prema kojem su slijepa lica oslobođena plaćanja putarine za korištenje auto-puteva.

Share With: