Одржана инфо сесија о енергетској ефикасности

Представници Развојног програма Уједињених нације (УНДП) у Босни и Херцеговини одржали су данас у Градишци инфо сесију на којој су представили резултате студија и истраживања потрошње енергије у стамбеном сектору у оквиру пројекта „Декарбонизација стамбеног сектора“, који финансира Шведска а реализује се у 36 локалних заједница у БИХ које имају потписане споразуме о клими и енергији и акционе планове за прилагођавање климатским промјенама.

Радислав Мартић из градског Одјељења за стамбене и комуналне послове рекaо је да је циљ пројекта повећање финансијског улагања у енергетску ефикасност у стамбеној изградњи.

„Пројекат се спроводи кроз три фазе: израде студија енергетске ефикасности, предавања, те израде финансијских механизама на основу којих ће јединице локалних самоуправа моћи да расписују јавне позиве везане за финансијску подршку у области енергетске ефикасности“, навео је Мартић.

Он је нагласио да Градска управа Градишка и самостално већ трећу годину расписује Јавни позив за енергетску санацију фасада стамбених зграда, за шта су предвиђена и средства у градском буџету.

„Такође, у завршној фази је и пројекат подршке уградњи соларних панела на индивидуалним стамбеним објектима, замјењена је стара улична расвјета, а сваке године улаже се у санацију фасада и замјену столарије на објектима друштвених домова“, додао је Мартић.

М.М.

Share With: