Održana dvadesetčetvrta redovna sjednica Skupštine grada Gradiška

Na dvedesetčetvrtoj redovnoj sjednici Skupštine grada Gradiška koja je održana danas odbornici su usvojili informacije o stanju u privredi i poljoprivredi, stanju protivgradne preventive i pripremama za sezonu 2019. godine, te stanju u oblasti šumarstva i lovstva na području Gradiške za 2018. godinu.

Gradonačelnik, Zoran Adžić, rekao je da je stanje u privredi zadovoljavajuće jer postoje dobri pokazatelji i trendovi u povećanju broja zaposlenih te da je u periodu od 2016. do 2018. godine zabilježeno povećanje za 800 zaposlenih na prostoru Gradiške i određeno smanjenje broja nezaposlenih koji se vode kao aktivna lica koja traže posao.

„S druge strane u navedenom posmatranom periodu imamo povećanje za 85 000 000 maraka izvoza što pokazuje dobru usmjerenost i komparativnost naše privrede za potrebe prije svega Evropske unije“, naglasio je Adžić i dodao da dosta privrednih kompanija svu svoju proizvodnju izvoze na tržište EU, kao i da postoji dobra robna razmjena sa Srbijom.

Adžić je istakao da postoji potreba za još većim brojem radnih mjesta i novim domaćim ili stranim kompanijama koje žele da realizuju svoje razvojne projekte na prostoru grada Gradiška.

„Kapitalna, strateška investicija na području Gradiške je dovođenje kompanije koja bi se bavila otkupom i preradom poljoprivrednih proizvoda, kao lokalna uprava spremni smo da takvoj kompaniji damo prostor u Agrozoni u Novoj Topoli čak i za 1 evro, ako bi bila posvećena takvoj vrsti djelatnosti na prostoru našeg grada“, naglasio je Adžić.

On je naveo da je dolazak italijanskih kompanija pokazatelj dobre komunikacija sa privrednim subjektima koji žele da rade na prostoru Gradiške i dodao da će takođe nastojati da dovedu kompanije iz Njemačke ili Austrije da investiraju na području grada Gradiška.

Na današnjoj sjednici razmatrana je i usvojena Informacija o stanju u oblasti kulture, kao i izvještaji o poslovanju i godišnji obračuni za prošlu godinu javnih ustanova „Zavičajni muzej“, „Narodna biblioteka“, „Turistička organizacija Gradiška“, Centar za socijalni rad, Javne predškolske ustanove „Lepa Radić“, javnih zadravstvenih ustanova „Dom zdravlja“ i „Apoteka“, te „Razvojne agencije Gradiška“ i Javnog preduzeća „Radio Gradiška“.

Odbornici su usvojili Izvještaj o radu gradonačelnika u organima preduzeća koja obavljaju komunalnu djelatnost: „Vodovoda“, „Gradske čistoće“ i „Toplane“, te informaciju o proizvodnji i distribuciji toplotne energije u sistemu centralnog grijanja na području grada u sezoni 2018./2019. godina i realizaciji ugovora zaključenog između Opštine Gradiška i IEE d.o.o. Banjaluka.

Usvojena je informacija o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite za prošlu godinu, te Odluke o izmjenama Regulacionih planova stambenog naselja „Jelšingrad 1“ i područja zona 2,7 i 8 – istočni dio gradske zone Gradiška, kao i Odluke o izmjenama odluka o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, određivanju radnog vremena prodajnih objekata u kojima se obavlja trgovina na malo na području Gradiške, o administrativnim taksama, mjesnim zajednicama, pružanju usluga pravne pomoći i bezbjednosti saobraćaja na putevima na području Gradiške.

Odbornici su usvojili Odluke o izmjenama i dopunama Odluka o komunalnim taksama, načinu vršenja taksi prevoza i prodaji putničkih automobila u vlasništvu grada Gradiška, akte iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa i Rješenje o davanju djelimične saglasnosti na cijene javnog prevoza

Share With: