Održana Deveta „Pirogijada“ u Ćelinovcu

Deveta „Pirogijada“, koju je organizovalo Udruženje Poljaka i prijatelja „Mak“ Gradiška, održano je danas kod crkve Svetog Mihovila u Ćelinovcu. Ovogodišnja „Pirogijada“ organizovana je kao dio sadržaja „Gradiškog ljeta“.

Predsjednica ovog udruženja Marija Buganik Pranjić navela je da ova manifestacija treba da predstavi sve ono što je bitno u životu Poljaka koji su se doselili na ove prostore prije više od 120 godina.

„Već devet godina  prve subote u avgustu naše udruženje organizuje „Pirogijadu“.

Nakon mise i umjetničkog programa pod nazivom „Poljska priča, moja priča“,u kom su učestvovali pripadnici poljskog bataljona EUFOR-a iz Tuzle i Sarajeva, članovi udruženja i udruženja Poljaka iz Prnjavora i Banjaluke, organizovali smo i gastro dio u kom se moglo probati više vrsta piroga, bošč, toć, štrudle, krofne i druga poljska tradicionalna jela” rekla je Buganik Pranjić

Ona je naglasila da je cilj „Pirogijade“ njegovanje poljske kulture i tradicije.

Manifestaciji je prisustvovala i Monika Krizmanić, konzul Poljske u BiH.

„Ambasada Poljske u BiH je finansiski pomogla udruženje „Mak“  u organizaciji ovogodišnje „Pirogijade“ onoliko koliko je bila u mogućnosti. U interesu nam je održavanje što više ovakvih manifestacija i integracija. Drago mi je da naša kultura i tradicija je još uvijek živa na ovim lijepim prostorima“ rekla je Krizmanić.

Šef odsjeka odjeljenja za Društvene djelatnosti, Dragutin Kovačević, rekao je da Udruženje Poljaka i prijatelja „Mak“, u saradnji sa Gradskom upravom, nastoji da održava veze sa svojom maticom, Poljskom. Oni to čine veoma dobro, što se vidi i po gostima iz Poljske koji prisustvuju ovoj manifestaciji.  On je dodao da na području grada Gradiška trenutno živi 200 Poljaka.

U selu Ćelinovac danas živi oko 50 stanovnika, od kojih su većina Poljaci koji su u ovaj kraj doselili prije 120 godina.

Share With: