Održan Vidovdanski sajam domaćih proizvoda

Turistička organizacija grada Gradiška organizovala je danas na Trgu Čubrilovića u Gradišci „Vidovdanski sajam“ na kojem je svoje proizvode izložilo 14 domaćih poljoprivrednih proizvođača, od kojih je većina sa svojim asortimanom zastupljena i u „Kući Lijevča i Potkozarja“.

Direktor Turističke organizacije Valentina Perić istakla je da su posjetioci sajma mogli da kupe proizvode od lješnjaka, borovnica i kupina, razne vrste sireva, med i druge pčelinje proizvode, sapune ručne izrade od nekoliko proizvođača, proizvode „Galenfarma“, ukrase od papira i druge proizvode.

Perićeva je dodala da je sve više malih domaćih poljoprivrednih proizvođača koji su zainteresovani da svoje proizvode izlažu i prodaju u „Kući Lijevča i Potkozarja“, koju u ovom periodu godine kupci i turisti sve više posjećuju.

Ona je dodala da će u ljetnom periodu Kuća Lijevča i Potkozarja raditi dvokratno, radnim danom od 9 do 13 i od 18 do 21 čas, a subotom od 9 do 13 časova.

Vlasnica Poljoprivrednog gazdinatsva Subotić iz Krajišnika, Dijana Subotić na „Vidovdanskom sajmu“ je izložila proizvode od lješnjaka, koje je ovo gazdinstvo prije mjesec dana brendiralo pod nazivom „Carska ljeska“.

„Proizvodimo prženi lješnjak, sirovi i u ljusci, razne mikseve proizvoda od lješnjaka, slatko-slane, karamelizovane, pastu od lješnjaka i med sa lješnjacima“, navela Subotićeva.

Ona je dodala da Poljoprivredno gazdinastvo Subotić na 1,7 hektara ima dva zasada lješnjaka sa ukupno 800 sadanica, od kojih je jedan zasad star četiri a drugi osam godina i u punom je rodu.

Prošle godine imali su rod od 800 kilograma, a ove očekuju više od tonu lješnjaka, od kojih veći dio prodaju kao sirovi proizvod.

M.Malešević

Share With: