Održan Memorijalni zbor u Rogoljima

Kod Spomen kompleksa u mjesnoj zajednici Rogolji danas je održan tradicionalni Memorijalni zbor, služen parastos i položeni vijenci i cvijeće na spomen obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, bistu narodnog heroja Stevana Dukića, poginulim borcima i žrtvama Drugog svjetskog rata i solunskim borcima iz ovog kraja.

Vijence su položili predstavnici grada Gradiška, gradske i mjesne Boračke organizacije, Mjesne zajednice Rogolji, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih  boraca i  nestalih civila i članovi porodica poginulih boraca i žrtava proteklih ratova.

Gradonačelnik Gradiška Zoran Adžić rakao je da mjesta na kojima se nalaze spomenici poginulim borcima i žrtvama proteklih ratova daju obavezu svima da njeguju sjećanje na njihovo stradanje i žrtvu.

“Svake godine treba da podsjetimo, posebno mlade, šte se deševalo na ovim prostorima u posljednjim vijekovima. Ovaj spomen-kompleks upozorava da moramo da budemo oprezni i jedinstveni da bi sačuvali ono za šta su se oni borili. Srbi su dobili sve ratove na ovim prostorima ali i danas se borimo da sačuvamo slobodu, gradimo, razvijamo i stvaramno uslove da opstanemo i ostanemo na prostoru Republike Srpske”, naglasio je Adžić.

On je dodao da će Gradska uprava uvijek podržavati ovakva obilježavanje, voditi računa o sjećanju na poginule u proteklim ratovima, ali i voditi računa o porodicama i potomcima poginulih boraca.

Član Organizacionog odbora Memorijalnog zbora u Rogoljima Ljubomir Peulić rekao je da su prije 16 godina kod rodne kuće heroja Narodno-oslobodilačkog rata Stevana Dukića postavili sve spomenika koji svjedoče o žrtvama mještana ovog sela u Prvom, Drugom i Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Sva ta obilježja i treba da budu na jednom mjestu, da oni koji dođu mogu da upoznaju istoriju ovih krajeva”, rekao je Peulić.

Predsjednik Boračke organizacije grada Gradiška MIlovan Gagić istakao je da se svake godine u mjesnim zajednicama na području Gradiške, gdje postoje spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, odaju pomeni i polažu vijenci.

“Naša želja je da u budućnosti, u saradnji sa Gradskom upravom i osnovim školama, organizujemo istorijske časove na ovakvim mjestima. Da se učenicima ukaže zašto su borci ginuli i zašto su se Srbi kroz vjekove bore da opstanu i ostanu na svojim ognjištima, Da znaju da je srpski narod uvijek bio slobodarski, a ne osvajački narod”, naglasio je Gagić.

U Spomen kompleksu u dvorištu kuće narodnog heroja Narodnooslobodilačkog rata Stevana Dukića u Rogoljima nalazi se bista ovog heroja, spomenik za pet poginulih solunskih boraca, te spomen obilježje iz Drugog svjetskog rata koje svjedoči o stradanju 68 žrtava fašističko – ustaškog terora i 36 boraca Narodno-oslobodilačkog rata, kao i spomenik borcima poginulim u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu na kojem su uklesana imena devet boraca iz ove mjesne zajednice.

Share With: