Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Odobrena 1 444 zahtjeva za kapitalne investicije

Agrarni budžet Republike Srpske ove godine iznosi 75 miliona KM, a resorno ministarstvo je do sada isplatilo oko 16 miliona ili 21 odsto budžeta, rekao je za Radio Gradišku v.d. direktora Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske Predrag Sladojević.

Sladojević je podsjetio da je javni poziv za kapitalne investicije ove godine bio objavljen od 24. februara do 25. marta i da su odobrena ukupno 1 444 zahtjeva.

„Ministarstvo je ove godine odlučilo da rezerviše sredstva za sve proizvođače koji su registrovani u APIF-u, za podnošenje zahtjeva nije bio uslov da se izvrši prijava doprinosa i uplata za protivgradnu zaštitu, ali je potrebno to uraditi u narednom periodu da bi bila omogućena isplata novčanih sredstava“, pojasnio je Sladojević.

On je naglasio da je zahvaljujući Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu odobreno ukupno 14 miliona KM za sve mjere.

„Sredstva su namijenjena za mehanizaciju odnosno traktore i traktorske priključke, za tehnološku opremu, podizanje novih zasada, protivgradne mreže, opremu u stočarstvu i drugo“, rekao je Sladojević i dodao da su za Gradišku odobrena rješenja za 180 korisnika vrijednosti 1.500 000 KM.

On je naglasio da su rješenja poslali korisnicima koji treba da izvrše nabavku i dostave račune o utrošenim sredstvima u roku od pet mjeseci od prijema rješenja o rezervaciji nakon čega slijedi kontrola i isplata sredstava.

Sladojević je podsjetio da je Ministasrtvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede ove godine izdvojilo 2.500 000 KM za 10 000 sjetvenih paketa povrća, od čega 400 za Gradišku, da je obezbjeđeno 400 000 KM za sjetvu soje, sa subvencijom od 50 odsto proizvođači, 50 odsto ministarstvo, kao i subvenciju za kupovinu domaćeg sjemena hibrida od 50 odsto s ciljem da se što više zasije sjetvenih površina u 2020. godini.

„U toku je podnošenje prijava. Proizvođaši ne moraju biti registrovani, bitno je da su kupili sjeme kukuruza i da Agenciji za agrarna plaćanja dostave zahtjev i račune za domaći hibrid kukuruza do 31. jula“, naveo je Sladojević.

Agrarni budžet Republike Srpske za prošlu godinu iznosio je 71 milion KM i svi podsticaji su isplaćeni. Za grad Gradišku za podsticaje za prošlu godinu isplaćeno je oko 10.500 000 KM.

Share With: