Одлазак утемељитеља Радио Градишке: Преминуо Ненад Трифуновић, новинар и уредник са дугогодишњим медијским стажом (ФОТО)

Дугогодишњи уредник и директор Радио Градишке, Ненад Трифуновић, који је преминуо јуче у Градишки, биће сахрањен данас на градском гробљу Брестовчина.

Рођен је 1950. године у Доњој Јурковици, а Факултет политичких наука, смјер журналистика, завршио је 1974. године. Био је први уредник и са, такође, покојнима Гојком Шербулом, Божом Шћепановићем и Јованом Дакићем, иницирао утемељење Радио Градишке, 1979. године.

Трифуновић је био први уредник ове медијске куће. Без обзира на, касније ангажовање у другим јавним установама, он је увијек био привржен Радио Градишки. Био је дугогодишњи дописник “Вечерњих новости” и “Гласа” из Градишке те битно утицао на стварање медијске слике града на Сави, изван овог подручја.

Младим новинарима и сарадницима, који су показивали интересовање и жељу за медијским доказивањем, Трифуновић је био веома посвећен, према њима стрпљив и толерантан. Зато је његова улога у стварању и развоју Радио Градишке, немјерљива.

Припадао је генерацији вриједних, одговорних и веома посвећених медијских радника, по којима се Градишка препознавала. Нажалост, већи дио њих није међу живима.

У том уредничком, новинарском, водитељском, спикерском ешалону, који су заувијек отишли, осим Шербуле, Шћепановића и Дакића, били су такође Алма Хаџијусуфовић Лукић и Мулитин Стајчић.

Када су околности, нарочито избијање рата у бившој Југославији, представљале велики терет за цијелу новинарску заједницу, када се Градишка у јесен 1991. године суочила са ратом и страдањима, Ненад Трифуновић је, увијек имао мјеру, препоруку и одговорност за сваку изговорену ријеч.

Млађим колегама и сарадницима, у то вријеме је говорио, водите рачуна да ваша ријеч другоме, али и вама самима не “скине” главу. Провјеравајте информације, то је темељ ове струке.

И као пензионер, интересовао се за функционисање Радио Градишке која је касније, све до сада, развијала свој медијски утицај и прихватила плејаду младих и образованих новинара.

Програмска концепција, којој је Трифуновић одавно тежио, постала је још више блиска локалним потрербама, а прије годину дана, у саставу исте медијске куће, почело је емитовање ТВ програма.

Међу новинарима, осим поменутих, који су дали значајан допринос у тешким временима, а нису поживјели, свакако је и покојни Миодраг Деспот, бивши Трифуновићев сарадник који је у ратним временима у Градишку доселио из Санског Моста.

Српскаинфо

Милан Пилиповић

Share With: