Top lista

Top lista za 06.03.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Odbačena rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je sinoć Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici su na posebnoj sjednici usvojili 20 zaključaka u kojima se konstatuje da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu.

Neprihvatljiva je bilo kakva kvalifikacija zločina u Drugom svjetskom ratu koja ne sadrži odrednicu da je nad Srbima izvršen sistematski genocid. Narodna skupština podsjeća da je istrebljenje Srba bio zvaničan državni projekat Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

Konstatuje se da je neprihvatljiv naziv Rezolucije jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne NDH, koja je zvanično sprovodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba.

U zaključcima se naglašava da je nepojmljiva konstatacija da je u Drugom svjetskom ratu stradao znatan broj žrtava iz BiH. BiH tada nije ni postojala, već samo NDH, a žrtve su bili Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti.

Narodna skupština poziva sve u BiH da istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada.

U zaključcima se navodi da je srpski narod je bio nosilac antifašističke borbe i kao takav je podnio najveće žrtve za oslobođenje svih zemalja u regionu.

Narodna skupština Republike Srpske ima dužnost da čuva sjećanje na žrtve srpskog naroda i u tom smislu obavezuje i sve predstavnike u institucijama Republike Srpske i BiH da u svojim aktivnostima njeguju istinu i antifašističke vrijednosti srpskog naroda.

U Republici Srpskoj pravno egzistira Deklaracija o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Narodna skupština Republike Srpske, nakon isteka gotovo pet godina od usvajanja Deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, smatra da nije realno očekivati da nadležne institucije BiH i Hrvatske u doglednom vremenu usvoje zakonske akte kojima bi se ustanovio isti dan za sjećanje na žrtve genocida NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, kako je to usvojeno stavom 10. zaključaka iz usvojene Deklaracije, te da je jedino realno očekivati da postoji institucionalni kapacitet, kao i javno iskazana volja u Republici Srpskoj i Srbiji da se zakonskim aktom utvrdi i uredi ovaj dan.

Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva ne može se primjenjivati u Republici Srpskoj.

Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu Republike Srpske da u roku od 60 dana uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske nacrt zakona o Danu sjećanja na žrtve genocida NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu Republike Srpske da u pripremu nacrta ovog zakona uključi stručne saradnike iz Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske kao i predstavnike građanskih udruženja koja baštine kulturu sjećanja na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Narodna skupština Republike Srpske ne podržava i odbacuje bilo kakve manifestacije prilikom kojih se glorifikuju poraženi fašisti iz Drugog svjetskog rata. Neprihvatljive su i uvredljive prema žrtvama fašizma bilo kakve proslave, poput “Blajburga” od vlasti Hrvatske.

Skupština smatra da je provokacija isticanje u bilo kojem obliku ustaškog pozdrava “Za dom spremni” kako za žrtve Drugog svjetskog rata, tako i za potomke žrtava.

Narodna skupština Republike Srpske odbacuje netačne konstrukcije i spekulacije u vezi sa dijelom dokumentacije iz Jasenovca.

U zaključcima piše da Narodna skupština Republike Srpske smatra da je u saradnji sa Muzejom Holokausta u Vašingtonu znatan dio dokumentacije iz Jasenovca snimljen i na savremen tehnički način obezbijeđen posredstvom mikrofilmovanja i konzervacije.

Narodna skupštine Republike Srpske formiraće parlamentarnu delegaciju koja će posjetiti Muzej Holokausta u Vašingtonu i uvjeriti se u stanje dijela jasenovačke građe koji se tamo nalazi.

Potvrđuje se da se jasenovačka građa nalazi u Arhivu Republike Srpske u savremenoj tehničkoj obradi i da je dostupna javnosti.

Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje nalaze Anketne komisije koja je formirana u Narodnoj skupštini i utvrdila stanje jasenovačke građe.

Zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

Ove zaključke potpisali su šefovi poslaničkih klubova SNSD-a, DNS-a, Demosa, NDP-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a, SP-a i nezavisni poslanici.

Zaključke su prihvatila 52 poslanika, niko nije bio protiv, niti uzdržan.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici SDS-a i PDP-a, a nakon glasanja predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubirlović zaključio je posebnu sjednicu.

Share With: