Odbačena Đokovićeva žalba, slijedi deportacija

Federalni sud Australije odbacio je žalbu najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića na ukidanje vize, što znači da mu slijedi deportacija iz Australije.

Ovu odluku je donijelo tročlano sudsko vijeće nakon petočasovnog suđenja tokom koje su argumente iznosili Đokovićevi advokati i tužilac.

Ročište je održano povodom žalbe Đokovića na odluku ministra za imigraciona pitanja Australije Aleksa Hoka da mu ukine vizu.

Đokovićevi advokati tvrdili su da je australijski ministar odluku donio pristrasno i bez osnova, dok je tužilac pokušao da prikaže da je srpski teniser “opasan po opšte dobro”, jer bi mogao da “izazove jačanje aktivnosti antivakserskih grupa”.

Novak neće moći da učestvuje na prvom grend slemu sezone koji počinje sutra na kojem je trebalo da brani titulu. Devetostruki šampion Australijan opena u prvom kolu je trebalo da igra sa zemljakom Miomirom Kecmanovićem.

Po dolasku u Australiju granične vlasti su ukinule vizu Novaku, koji je šest dana proveo u imigracionom pritvoru, prije nego što je sudija Entoni Keli poništio tu odluku i dozvolio Đokoviću da se nesmetano priprema za Australijan open.

Međutim, potom je ministar Hok odlučio da poništi vizu srpskog tenisera, uz obrazloženje da njegovo prisustvo može da izazove protivljenje vakcinaciji protiv kovida 19 u Australiji.

Đokovićev pravni tim je uložio žalbu na odluku ministra i slučaj se ponovo našao pred sudom Viktorije, kod sudije Kelija, koji je predmet prebacio na Federalni sud.

Share With:
Open

close button