Top lista

Top lista za 10.04.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Od sutra akcija “Petarde nisu igračke”

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske od sutra počinje da sprovodi akciju “Petarde nisu igračke” s ciljem obilježavanja predstojećih praznika u mirnom i bezbjednom okruženju, koja će trajati do 15. januara naredne godine, najavljeno je iz MUP-a Srpske.

Pripadnici MUP-a će, u saradnji sa nadležnim opštinskim inspekcijskim službama, vršiti kontrolu prevoza pirotehničkih sredstava, kao i rada prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehnička sredstva.

Policijski službenici MUP-a Srpske će ostvariti saradnju sa predstavnicima lokalne zajednice, direktorima i pedagozima prosvjetno-obrazovnih ustanova, učeničkim i roditeljskim vijećima, te lokalnim institucijama i nevladinim organizacijama s ciljem zajedničkog djelovanja na suzbijanju zakonom kažnjivih pojava iz ove oblasti, dodaje se u saopštenju.

Iz MUP-a podsjećaju da se pirotehnički proizvodi za zabavu 2. razreda /mali vatrometi, petarde, rimske svjećice, mali vatrometni bicikli, fontane, bengalske baklje, rakete i drugi slični proizvodi/, mogu prodavati u maloprodaji samo licima starijim od 18 godina i to od 15. novembra ove do do 30. januara naredne godine.

Pirotehničke proizvode za zabavu mogu koristiti i lica starija od 16 godina, ali pod nadzorom roditelja, odnosno staratelja, dok je zabranjena upotreba pirotehničkih proizvoda za zabavu 2. razreda u zatvorenim prostorijama, kao i u prostorijama gdje se okuplja veći broj lica.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, policijski službenici održaće u prosvjetno-obrazovnim ustanovama, uz poštivanje svih preporučenih mjera, kraća predavanja o ovoj problematici, prilagođena djeci, koja su najugroženija kategorija.

Iz MUP-a podsjećaju da su, zbog nestručne upotrebe pirotehnike, tokom prošlogodišnjih praznika povrijeđena dva maloljetnika i jedno punoljetno lice.

Share With: