Top lista

Top lista za 3.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Od raka grlića materice godišnje umre 270 000 žena

U okviru obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice, a s ciljem ranog otkrivanja raka grlića materice, Dom zdravlja Gradiška od sutra, 22. do petka 23.januara organizuje akciju besplatnog uzimanja PAPA testa.

Primarijus doktor Draženka Jandrić, ginekolog u Domu zdravlja Gradiška, gostujući u emisiji “Aktuelno” Radio Gradiške, istakla je da ovom akcijom žele da obuhvate što veći broj žena, koje u posljednje tri godine nisu radile pomenute preglede i dodala da su mnogi životi spaseni zahvaljujući tome što je bolest otkrivena u ranoj fazi kao rezultat PAPA testa.

Jandrić je rekla da se godišnje u Evropi rak grlića materice otkrije kod 60 000 žena, a 30 000 žena umre od ove opake bolesti, a u svijetu se godišnje otkrije kod 500 000 žena dok ih oko 270 000 umre i dodala da je rak materice izlječiv ako se otkrije u ranoj fazi.

Jandrić je rekla da se prema stopi oboljevanja od karcinoma grlića materice u Evropi, Srbija nalazi na četvrtom mjestu, a prema stopi umiranja na drugom mjestu, dok je BiH ispred Srbije i dodala da se rak grlića materice javlja kod žena mlađe životne dobi i predstavlja drugo najčešće maligno oboljenje kod žena starosti od 15 do 45 godina.

”Problem je u tome što tek svaka peta žena odlazi na redovan ginekološki pregled”, rekla je Jandrić i istakla da je neophodno intenzivirati aktivnosti na promociji značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mjera prevencije jer citološki skrining svakih tri do pet godina može spriječiti četiri od pet slučajeva raka grlića materice.

“Postoji veliki broj faktora rizika koji doprinose razvoju grlića materice, a na prvom mjestu je infekcija HPV(humanim papiloma virusom)”, rekla je Jandrić i dodala da se među faktore rizika ubrajaju i rano stupanje u nezaštićene seksualne odnose, često mjenjanje partnera i loši socio-ekonomski uslovi.

Jandrićeva je naglasila da redovan odlazak na ginekološke preglede, već od dvadesete godine života,može značajno smanjiti učestalost karcinoma materice.

Share With: