Od oktobra škola šaha u Gradišci

U Gradišci bi od oktobra trebala ponovo početi sa radom škola šaha, u organizaciji šahovskog kluba „Kozara“ i u saradnji sa drugim šahovskim klubovima sa područja Gradiške.

Predsjednik Šahovkog kluba Kozara, Vladimir Subotić, gostujući u programu Radio Gradiške, rekao je da je ranije u Gradišci postojala škola šaha i da je bilo pokušaja da se obnovi.

„Šah je u nekim opštinama eksperimentalno uvršten na takmičenja u okviru školskog sistema“, rekao je Subotić i dodao da Gradiška na školskim takmičenjima na nivou regije proteklih godina nije imala predstavnika jer nema organizovanog rada u školama ni u klubovima sa mladima, zbog čega je važno da u narednom periodu pokrenu školu šaha.

Predsjednik Upravnog odbora šahovskog kluba „Kozara“ Gradiška, dugogodišnji šahista, Radovan Marjanović vodio je školu šaha u Gradišci od 2009. do 2014. godine i istakao da su najzanimljiviji turniri bili za djecu do 9 godina.

„Gradiška je imala prvake Republike Srpske, Jovana Devića do 16 godina koji je i danas član „Kozare“, Filipa Glišića do 10 godina i Anu Marjanović prvaka do 8 godina“, rekao je Marjanović i dodao da je šah veoma koristan za djecu, da razvija logiku i pomaže u mnogim školskim predmetima, da uči djecu da donose odluke, da ih uči toleranciji i strpljenju.

Članovi Šahovskog kluba „Kozara“ su nedavno igrali Prvu ligu, idućeg vikenda ih očekuje prijateljski meč u Banjaluci, zatim učešće na turniru „Sudar pobjednika“ u Gradišci početkom septembra,  Prvenstvo grada Gradiška, Šahovski kup Republike Srpske, kao i učešća na drugim takmičenjima klubova i organizacija.

Šahovski klub „Kozara“ Gradiška ima dugu tradiciju u Gradišci. Trenutno imaju 30 članova.

Share With: