Од бахатих возача у 2022. години у Градишци одузето 17 возила

Од возача, који су више пута угрозили безбједност саобраћаја на путевима Републике Српске, прошле године на подручју ПУ Градишке одузето је 17 возила док су на подручју Републике Српске укупно одузета 254 возила.

Начелник Одјељења полиције ПУ Градишка Дејан Трифковић рекао је да је ова Управа једна од првих која је почела да примјењује мјеру привременог одузимања возила возачима које затекну у прекршају, а за које се установи да имају велики износ неплаћених казни, односно да су повратници у прекршају. Ова мјера се спроводи већ трећу годину заредом и у 2020. години у Градишци су одузета 34 возила, а у 2021. години 29 возила.

Међу најчешћим прекршајима, због којих је полиција Српске привремено одузимала аутомобиле, била је вожња под утицајем алкохола и опојних дрога, одбијање тестирања на присуство наведених супстанци у организму, као и управљање возилом прије стицања возачке дозволе и током трајања мјере забране вожње.

Број евидентираних саобраћајних незгода у 2022. години на подручју Полицијске управе Градишка је повећан за 14 одсто у односу на прошлу годину. Евидентирано је 9 саобраћајних незгода у којима је 9 лица смртно страдало, док је у истом периоду претходне године евидентирано 6 саобраћајних незгода у којима је 7 лица смртно страдало. За несавјесне возаче, вишеструке повратнике у чињењу најтежих прекршаја, Преднацртом закона о допунама Закона о основама безбједности саобраћаја који је припремило Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара предвиђено је привремено и трајно одузимање возила од возача који у двије године буду најмање три пута правоснажно кажњени због најтежих прекршаја у саобраћају.

Г. Влаинић

Share With: