Top lista

Top lista za 3.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Od aprila elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u Gradišci i Banjaluci

Integrisani sistem za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Republici Srpskoj, koji bi trebalo da bude operativan od aprila, predstavljen je danas u Banjaluci predstavnicima republičkih institucija i gradova Banjaluka i Gradiška, koji su dio pilot-projekta prevođenja ovih dozvola u elektronsku formu.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u praksi znači da investitor, fizičko ili pravno lice sa svog mobilnog telefona iz bilo kojeg dijela zemlje ili svijeta može da podnese zahtjev za dozvolu.

“Elektronska dozvola podrazumijeva da u elektronskoj formi bude sva dokumentacija i investitor neće morati da hoda i prikuplja određene saglasnosti, već je to obaveza revidenta”, pojasnila je Golićeva novinarima.

Golićeva je rekla da će postupak izdavanja elektronske građevinske dozvole na neki način zavisiti od Republičke uprave za geodetsko-imovinske poslove /RUGIP/, koji će morati da u digitalnoj formi ima kompletnu vlasničku strukturu.

“Šef projekta mora imati čistu vlasničku strukturu jer je to osnovni i glavni poreduslov da bi neko mogao dobiti građevinsku dozvolu”, istakla je Golićeva.

Ona je rekla da je ovo jedan od segmenata reforme javne uprave u okviru Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou /Lajf/, koji finansira Vlada Velike Britanije.

“Resornom ministarstvu i Vladi Srpske poklonjen je softver za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola i mi smo već počeli sa testnom fazom projekta, a u pilot-projekat su uključeni gradovi Banjaluka i Gradiška”, istakla je Golićeva.

Golićeva je napomenula da zbog elektronskog izdavanja građevinskih dozvola treba da zaživi elektronski potpis, te da Ministarstvo za visoko obrazovanje, naučno-tehnološki razvoj i informaciono društvo Srpske uveliko radi na donošenju podzakonskih akata za izbor sertifikacionog tijela za uspostavljanje elektronskog potpisa.

“Početak ove odredbe neće biti imperativ za sve lokalne zajednice – biće na dobrovoljnoj osnovi kako bismo, kao i zemlje u okruženju, omogućili građanima da građevinsku dozvolu više nemaju u papirnoj formi”, ukazala je Golićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je izdavanje elektronskih građevinskih dozvola korak naprijed u postupku prevođenja izdavanja građevinskih dozvola iz papirne u elektronsku formu.

“Nalazimo se u testnoj fazi i očekujemo da će u naredna tri do četiri mjeseca u potpunosti biti instalirani softveri i da će ova usluga već u aprilu biti široko dostupna za sve podnosioce”, istakao je Radojičić i podsjetio da je grad Banjaluka prije dvije godine uveo jednošalterski sistem izdavanja građevinskih dozvola, što dobro funkcioniše i najveći broj građana koristi tu mogućnost.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da će elektronsko izdavanje građevinskih dozvola imati veliki značaj za građane i privrednike, koji više neće biti taoci administrativnih procedura.

“Mislim da ćemo kroz ovu testnu fazu ovladati svim procedurama i da ćemo od 1. aprila krenuti u proces elektronskog izdavanja građevinskih dozvola”, istakao je Adžić i podsjetio da je Gradiška krajem 2017. godine usvojila jednošalterski sistem izdavanja građevinskih dozvola.

Prvi sekretar Ambasade Velike Britanije u BiH Alfred le Trevost rekao je da su projektom “Lajf” sprovedene strukturalne reforme na lokalnom i na entitetskom nivou radi pružanja brže, jeftinije i kvalitetnije usluge privrednicima i građanima u BiH.

“Lokalne zajednice koje su sprovele preporuke ovog projekata napravile su uštede od 5,9 miliona KM godišnje za svoje privrednike i građane usljed smanjenja taksa i naknada, te skraćenja vremena za obradu zahtjeva”, istakao je Trevost.

On je rekao da je, sa druge strane, u periodu od tri i po godine, koliko se projekat “Lajf” sprovodi, upravo u tim sredinama potvrđeno 57 miliona KM novih investicija i otvaranje 329 novih radnih mjesta, dok su ukupni prihodi ovih opština i gradova, bez obzira na smanjenje taksa i naknada, bili u porastu.

Prezentaciju integrisanog sistema za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu organizovalo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom /IFC/, članicom Grupacije Svjetske banke.

Uspostavljanje Integrisanog sistema za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Srpskoj dio je zajedničkih napora Ministarstva, nadležnih organa i tijela Srpske, te gradova Banjaluka i Gradiška, koji se sprovode uz tehničku pomoć IFC-a.

Share With: