Obilježeno 29 godina od odbrane Gradiške

Kod spomen-kompleksa u gradiškom naselju Bok Jankovac danas je služen parastos i položeni vijenci povodom obilježavanja 29 godina od odbrane Gradiške od agresije jedinica hrvatske vojske, u kojoj je poginulo 16 boraca Vojske Republike Srpske, a 22 su ranjena.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, koji je prisustvovao obilježavanju u ime Vlade Republike Srpske, istakao je da borci prije 29 godina u Bok Jankovcu nisu samo odbranili Gradišku, nego i Republiku Srpsku.

„Moramo da se sjetimo poginulih boraca, ali i nevino stradalih žrtava sa ovih područja u Drugom svjetskom ratu“, naveo je Pašalić.

On je istakao da su Srbi uvijek stradali kada nisu imali svoju državu i poručio da ne treba gajiti iluzije da se tako nešto strašno ne može dogoditi u budućnosti ako srpski narod ne bude imao Republiku Srpsku.

„To je glavni argument da u situacijama kada je Srpska napadnuta, što je slučaj i u posljednje vrijeme, moramo da se ujedinimo. Samo Republika Srpska je garant opstanka Srba na ovim prostorima!“, poručio je Pašalić.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je 8. avgusta 1992. godine u Bok Jankovcu izvršena agresija hravatskih snaga na ovaj grad i Republiku Srpsku.

„Tog dana odbranjena je Gradiška i Republika Srpska. Nažalost, u toj borbi stradalo je naših 16 junaka. Naše opredjeljenje i obaveza je da izađemo na ova sveta mjesta i da se poklonimo žrtvama, ne samo Odbrambeno-otadžbinskog, nego i Drugog svjetskog rata. Svi oni ugradili su živote u temelje Republike Srpske“, naveo je Adžić.

One je poručio svim građanima da se ujedine u ovim trenucima velikih pritisaka na Republiku Srpsku i još jednom odbrane ono što im je najsvetije i grant njihovog opstanka na ovim prostorima.


Predsjednik Gradske boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić naglasio je da su se Srbi kroz istoriju uvijek branili i nisu bili agresori, dodajući da se na to stalno moramo ukazivati.

Gagić je podsjetio da je 700 pripadnika jedinice Hrvatske vojske „Berbir bojna“ u ranim jutarnjim časovima prešlo rijeku Savu 8. avgusta 1992. godine u mjestu Bok Jankovac i napalo srpske odbrambene položaje.

„Cilj im je bio da naprave mostobran, zauzmu Gradišku i krenu prema Banjluci i Prijedoru. Imali su namjeru da presjeku Republiku Srpsku i oslabe druge srpske odbrambene položaje. Nismo bili spremni za taj napad jer smo računali da snage UN obezbjeđuju područje sa druge obale Save, ali smo se brzo snašli, uspjeli se odbraniti i nanijeti ogromne gubitke neprijatelju i pokazati im da tek tako ne mogu uću u Republiku Srpsku“, istakao je Gagić.

Na spomen-obilježja u Bok Jankovcu vijence i cvijeće položili su predstavnici Vlade Republike Srpske, grada Gradiška, Gradske boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih vojnih invalida, SUBNOR-a, Mjesne boračke organizacije i Savjeta mjesne zajednice Bok Jankovac.

Vijence su položili i predstavnici Lake pješadijske brigade Gradiška, 16. Krajiške motorizovane i 19. Srbobranske pješadijske brigade, Udruženja veterana odbrambeno-otadžbinskog rata, članovi porodica poginulih boraca i predstavnici političkih stranaka.

M.Malešević

Share With: