Obilježeno 100 godina postojanja Gimnazije Gradiška

Povodom obilježavanja 100 godina postojanja gradiške Gimanazija, sinoć je u Zavičajnom muzeju otvorena izložba, nakon koje je u Kulturnom centru održana svečana akademija.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je novinarima da veliki jubilej 100 godina jedne obrazovne ustanove govori o tome da su iznjedrene mnoge generacije učenika.

„Gimanzija Gradiška je treća gimanazija koja obilježava 100 godina postojanja, što znači da u Republici Srpskoj imamo obrazovne ustanove sa velikim iskustvom i istorijom. Sigurna sam da su mnoge generacije koje su završile gimnaziju danas oni koji su bili i koji će u budućnosti raditi u različitim oblastima i biti uspješni u razvoju Srpske“, rekla je Trivićeva.

Govoreći o manjem ineteresovanju učenika za upis u opšte gimnazije, Trivićeva je istakla da je izbor učenika presudan i da se tu direktno ne može uticati.

„Ono što možemo je ono što radimo zajedno sa Republičkim pedagoškim zavodom. Radimo na reformama gimazija i već od naredne godine ćemo imati nove nastavne planove u svim gimnazijama u Republici Srpskoj, želeći da se približimo zahtjevima koje nam diktira savremeno društvo i tržište rada“, navela je Trivićeva.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da su građani Gradiške ponosti što imaju Gimanziju koja obilježava 100 godina postojanja, što pokazuje da je ovaj grad kroz istoriju bio posvećen obrazovanju, nauci i razvoju.

„Formirati Gimnaziju 1921. godine je bila velika stvar. Gradiška je tada s razlogom nosila i naziv mali Beograd. LJudi koji su odlazili u Beograd i u evropske univerzitetske gradove vraćali su se u svoj grad koga su željeli da naprave srednjoevropskim gradom, čemu i mi danas težimo“, rekao je Adžić.

On je naglasio da su bivši gradiški gimnazijalci sada rasuti širom svijeta i predstavljaju svoju Gradišku, te dodao da je obaveza Gradske uprave da i dalje ulaže u obrazovanje i tako stvara perspektivu budućeg razvoja.

Adžić, koji je i sam završio Gimanziju 1982. godine, kaže da su mu gimnazijski dani bili najljepši dio života, te da je sve znanje koje je ponio iz ove škole bilo temelj u dalje školovanju i radu.

Direktor Gimnazije Gradiška Snežana Kočić navela je da jubilej sam govori o tradiciju Gimnazije, te da se kolektiv ove škole potrudio da priredi izložbu kroz koju se, putem riječi i slika, može vidjeti obrazovni rad od 1921. godine.

„Niža realna gimnazija je bila prva škola u Gradišci i tadašnje stanovništvo je bilo sretno što je otvorena. Trebalo je dosta toga da se prebrodi da se dočeka vijek postojanja. Gimnazija Gradiška je danas jedna savremena školska ustanova, koja se trudi da ide u korak s vremenom“, navela je Kočićeva.

Svečanosti povodom jubileja Gimnazije u Gradiška prisustvovao je i potpredsjednik Narode skupštine Republike Srpske Denis Šulić.

Niža realna gimnazija u Gradišci onosvana je u jesen 1921. godine Odlukom Zemaljske vlade BiH u Sarajevu, a na prijedlog Gradskog vijeća Bosanske Gradiške.

Na početku je bila smještena u zgradi Srpske pravoslavne crkveno-školske ustanove, a 1971. godine se preselila u novu zgradu, gdje se i danas nalazi.

M. Malešević

Share With: