Обиљежена годишњица трагедије у градишком Дому културе (ФОТО)

У Градишци је обиљежено 18 година од пожара у тадашњем Дому културе „Вељко Чубриловић“, у коме су живот изгубиле три суграђанке, раднице предузећа „Симпо Сик“: Гордана Ждеро, Биљана Плотан Шешум и Дијана Ећимовић. Породица, родбина и пријатељи страдалих суграђанки, представници Градске управе, установа, предузећа и грађани одали су помен поред спомен обиљежја Три сузе небеснице у вјечности, подигнутог у непосредној близини страдања, те прислужили свијеће и положили цвијеће. Сјећање на животни пут и болно страдање, окупљени су подијелили и у згради Културног центра гдје је постављена спомен плоча са фотографијама погинулих суграђанки.

„Сјећања не блиједе. Најтеже је породицама страдалих. Наша је обавеза да проводимо  све законом прописане мјере, будемо озбиљни и одговорни у обављању својих послова како нам се оваква трагедија више не би поновила“, изјавио је градоначелник Градишке Зоран Аџић.

Скоком са другог спрата Дома културе, 16. новембра 2005. године  из ватре се спасао Живко Шукало. У пожару су изгорјели готово комплетан фонд Народне библиотеке, неколико атељеа и бројни умјетнички експонати.

На темељима изгорјелог Дома културе, три године касније, подигнут је један од најсавремених објеката овог типа у Републици Српској, стуб културног и друштвеног живота Градишке.

С.Т.

Share With: