Obilježena godišnjica rođenja Lepe Radić

Predstavnici CKUD-a „Lepa Radić“ Gradiška, kao i prethodnih godina na rođendan Lepe Radić, položili su cvijeće na spomen bistu ove narodne heroine koja se nalazi u Spomen parku slobode u Gradišci.

Narodni heroj Lepa (Svetozar) Radić, rođena je 19. decembra 1925. godine u Gašnici. Obješena je 11. februara 1943. godine u Bosanskoj Krupi, a za narodnog heroja Jugolsavije proglašena je 20. decembra 1951. godine.


CKUD „Lepa Radić“ Gradiška u poslednje vrijeme provodi niz aktivnosti u cilju očuvanja lika i djela Lepe Radić. Prvenstveno se radi na dopunjavanju biografskih podataka i prikupljanju predmeta koji mogu imati veze sa Lepom Radić. Od ovog decembra, u vlasništvu CKUD-a je i replika Ordena narodnog heroja. Pružena je podrška autorima koji su se na bilo koji način bavili Lepom Radić od čega se može izdvojiti filmski omnibus „Mali istorijski podsjetnik“ autora Dalibora Miljevića, koji je premijerno prikazan 29. novembra ove godine.

Najznačajnija aktivnost je projekat „Spomen domaćinstvo Lepa Radić, Gradiška“ za koji je završena prva faza te se uskoro očekuje početak građevinskih radova. Podršku ovom projektu su najavili Gradska uprava grada Gradiška i Kabinet predsjednika Republike Srpske.

CKUD “Lepa Radić”-S.Vidović

Share With: