Obilježena 76.godišnjica oslobođenja Gradiške u Drugom svjetskom ratu

Povodom 76.godišnjice oslobođenja Gradiške u Drugom svjetskom ratu, danas su na spomen obilježja poginulim borcima NOR-a, žrtvama fašističkog terora i poginulim borcima, Spomen-česmi posvećenoj Diani Budisavljević, spomen obilježju borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Gradišci, položeni vijenci i cvijeće.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Gradiška, Nikola Kragulj rekao je da je 24.april jedan od najvažnijih datuma u novoj istoriji Gradiške i naglasio da na području Gradiške trenutno ima pet živih boraca učesnika Drugog svjetskog rata, a njihova i zadaća njihovih potomaka je da očuvaju i njeguju tradiciju prema narodooslobodilačkoj borbi.

Kragulj je naglasio da je Gradiška slobodu skupo platila.“U Drugom svjetskom ratu sa područja Gradiške stradalo je oko 16 500 žrtava, od toga 14 500 civila i oko 2 000 boraca“, rekao je Kragulj i istakao da je obaveza svih nas da njegujemo tradiciju i borimo se protiv revizije istorije koja je prisutna poslednjih godina.

Gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić istakao je da danas slavimo dan kada je Gradiška oslobođena i kada su stvoreni uslovi za razvoj grada onako kako odgovara njenim građanima.

„Danas smo položili vijence i odali poštu poginulima u svim ratovima vođenim za slobodu na ovim prostorima, onima koji su donijeli slobodu i omogućili nam da se razvijamo u skladu sa našim željama“, istakao je Adžić i dodao da je Gradska uprava posvećena građanima i privrednicima, na način da poboljšava uslove života i privređivanja.

Adžić je naglasio da je Gradiška izabrala put razvoja, infrastrukturnog opremanja i da u saradnji sa mladim ljudima kreira ambijent za njih bolji život i ostanak na ovim prostorima.

Obilježavanju Dana grada Gradiška prisustvovala je delegacija opštine Zubin Potok. Predsjednik opštine Zubin Potok Srđan Vulović izrazio je zadovoljstvo što su danas bili u prilici da, kako je rekao, zajedno sa svojom braćom odaju počast poginulima u Drugom svjetskom ratu. On je istakao da je impresioniran napretkom i razvojem Gradiške kao modernog grada.

Vijence na spomen obilježja položile su delegacije Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Gradiška, Grada Gradiška, delegacije Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, predstavnici Boračke organizacije grada Gradiška, delegacija opštine Zubin Potok i Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i predstavnici Gradskog odbora Socijalističke partije Srpske i Gradskog odbora Socijalističke partije.

S.Vidović

Share With: