Top lista

Top lista za 11.07.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Obilježena 28. godišnjica osnivanja Gradiške i Srbobranske brigade

U Gradišci je danas, povodom obilježavanja 28. godišnjice osnivanja Lake pješadijske brigade Gradiška i 19. Pješadijske srbobranske brigade, služen parastos i položeni vjenci na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da Gradiška ima tu specifičnost da zajedno obilježava godišnjice osnivanj dvije brigade, obzirom da je grad u kojem je nastanjena većina prijeratnog stanovništva Donjeg Vakufa – Srbobrana.

Čestitajući Dan osnivanja Gradiške i Srbobranske brigade, Adžić je istakao da je obaveza svih građana Gradiške i Republike Srpske da odaju poštu i zahvalnost svima koji su poginuli za slobodu.

On je rekao da su Srbi otvoreni za sve koji žele da žive sa njima i zajedno razvijaju Gradišku i Republiku Srpsku, ali da imaju obavezu da obilježavaju značajne datume iz svoje bliže i dalje prošlosti, da bi pokazali budućim naraštajima kako se borilo za opstanak i slobodu srpskog naroda na ovim prostorima.

Ratni komandant „Gradiške brigade“, general Boško Gvozden naveo je da je brigada formirana 12. juna 1992. godine, te da je u toku rata imala i više od 5.000 boraca.

„Brigada je u potpunosti i na najčasniji način izvršila sve svoje ratne zadatke. To dokazuje činjenica da niko od pripadnika „Gradiške brigade“, i pored svih borbenih dejstava i kasnije za Srbe nepravednih sudova, nije optužen i osuđen za ratne zločine“, naglasio je Gvozden.

Laka pješadijska brigada Gradiška učestvovala je u „Proboju koridora”, na dobojskom ratištu, Kostrešu, Igmanu, Bjelašnici i drugim ratištima širom Republike Srpske, i branila je preko 40 kilometara sjeverne granice na Savi. U toku ratnih dejstava poginulo je 119, a ranjeno 347 boraca ove brigede.

Ratni potpukovnik 19. Pješadijske srbobranske brigade Stanko Puškar naveo je da je ova brigada formirana 26. marta 1992. godine, sa 282 borca, da bi broj boraca već u junu te godine porastao na 4.800.

„Brigada je branila južne granice Republike Srpske i sve borbene zadatke je uspješno izvršila, ali je zbog složene situacije, zajedničkih napada hrvatskih i muslimanskih snaga, te opasnosti od okruženja civila i vojnika, naređeno da se 12. septembra 1995. godine evakuiše stanovništvo, a nakon toga se brigada povukla na polažaj na lijevoj obali rijeke Ugar na području Kneževa“, rekao je Puškar i dodao da je u toku rata poginulo 328, a ranjeno 980 boraca ove brigade.

Povodom obilježavanja 28. godišnjice osnivanja Gradiške i Srbobranske brigade, vijence na centralno spomen-obilježje položile su delegacije brigada, grada Gradiška, gradske Boračke organizacije, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, 16. Krajiške motorizovane brigade, Udruženja ratnih vojnih inavalida, Veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske – Gradiška, te Gradskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Share With: