Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 25.3.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
Obilježena 27. godišnjica osnivanja Gradiške i Srbobranske brigade

U Gradišci je danas obilježena 27. godišnjica osnivanja Lake pješadiske brigade Gradiška i 19. Pješadijske brigade srbobranske . Nakon svete liturgije održane u hramu Pokrova Presvete Bogorodice služen je parastos i položeni vijenci na Centralnom spomen-obilježju poginulim borcima Odbrambeno- otadžbinskog rata u spomen parku u Gradišci.

Obraćajući se prisutnim gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžič rekao je da  je ovaj datum dio istorije ne samo Gradiške nego i Republike Srpske.

„Trudili smo se da ovaj dan objedinimo, da ovo bude dan gradiških brigada, dan boraca Gradiške. Ne želimo da to više razdvajamo. Naša obaveza je da vodimo računa o onima koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske . Da na taj dan odamo poštovanje, poklonimo se žrtvama ali i sve ostale dane da vodimo računa o njihovim porodicama, o razvoju Gradiške i razvoju Republike Srpske“ rekao je Adžić.

Adžić  je naglasio da će sledeći korak biti izgradnja zajedničke Spomen- sobe u kojoj će biti navedena sva imena poginulih boraca obe brigade.

Ratni komadant Lake pješadijske brigade Gradiška, Borško Gvozden , naveo  je da je brigada formirana  12. juna 1992. godine, i da je tokom rata obavila ono zbog čega je formirana, da odbrani svoj narod, i da je zato zaslužila veliko poštovanje .

“Mi smo oružani dio završili,  pomogli da se donese sloboda  i zaštiti naš narod na ovom prostoru i čitavoj Republici Srpskoj. Međutim,  rat nije završen. On se vodi drugim sredstvima . Sada je na drugima  da spriječe da se nekim drugim pravnim normama  pokušava rešavati nacionalno pitanje”, rekao je Gvozden.

Laka pješadijska brigada Gradiška učestvovala je u „Proboju koridora”, na dobojskom ratištu, Kostrešu, Igmanu, Bjelašnici i drugim ratištima širom Republike Srpske, i branila je preko 40 kilometara sjeverne granice na Savi.

Brigada je u svom sastavu u različim periodima rata imala od 3500 do 5000 boraca, a u ratnim dejstvima poginulo je 119 boraca a 347 je ranjeno.

Ratani komadant 19. Srbobranske pješadijske brigade Milan Vujić rekao da je ova brigade bila jedna od pet u  Vojsci Republike Srpske koja je trpila najžešće borbe.

„19. Pješadijska  srbobranska brigada nije izgubila ni jedan metar svog položaja. Otišli smo  jer nam je  tako naređeno, a to je bila već politička odluka. Mi smo 13,500 ljudi izvukli da ne ostanemo svi zarobljeni. U ratnim dejstvima poginulo je 325 boraca “Srbobranske brigade” madju kojima je 16 policajaca, a oko 982 borca je ranjeno” rekao je Vujić.

Vujić je naveo da je 19. Srbobranska brigada branila južne granice Republike Srpske, granicu prema Bugojnu i Travniku u dužini od 160 kilometara.

Povodom obilježavanja 27. godišnjice osnivanja Lake pješadijske brigade Gradiška i 19. Srbobranske pješadijske brigade, vijence na centralno spomen-obilježje u Gradišci položile su delegacije brigada, Trećag pješadijskog Republika Srpska puka, Grad Gradiška, gradske Boračke organizacije,Boračka organizacija regije Gradiška, Laktaši,Srbac i Prnjavor, 16. Krajiške motorizovane brigade,Mjesne boračke organizacije Kijevci, Udruženja ratnih vojnih inavalida, Udrženja vetarana Gradiška, predstavnici političkih partija.

Share With:
Open

close button