Obilježena 27. godišnjica osnivanja Gradiške i Srbobranske brigade

U Gradišci je danas obilježena 27. godišnjica osnivanja Lake pješadiske brigade Gradiška i 19. Pješadijske brigade srbobranske . Nakon svete liturgije održane u hramu Pokrova Presvete Bogorodice služen je parastos i položeni vijenci na Centralnom spomen-obilježju poginulim borcima Odbrambeno- otadžbinskog rata u spomen parku u Gradišci.

Obraćajući se prisutnim gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžič rekao je da  je ovaj datum dio istorije ne samo Gradiške nego i Republike Srpske.

„Trudili smo se da ovaj dan objedinimo, da ovo bude dan gradiških brigada, dan boraca Gradiške. Ne želimo da to više razdvajamo. Naša obaveza je da vodimo računa o onima koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske . Da na taj dan odamo poštovanje, poklonimo se žrtvama ali i sve ostale dane da vodimo računa o njihovim porodicama, o razvoju Gradiške i razvoju Republike Srpske“ rekao je Adžić.

Adžić  je naglasio da će sledeći korak biti izgradnja zajedničke Spomen- sobe u kojoj će biti navedena sva imena poginulih boraca obe brigade.

Ratni komadant Lake pješadijske brigade Gradiška, Borško Gvozden , naveo  je da je brigada formirana  12. juna 1992. godine, i da je tokom rata obavila ono zbog čega je formirana, da odbrani svoj narod, i da je zato zaslužila veliko poštovanje .

“Mi smo oružani dio završili,  pomogli da se donese sloboda  i zaštiti naš narod na ovom prostoru i čitavoj Republici Srpskoj. Međutim,  rat nije završen. On se vodi drugim sredstvima . Sada je na drugima  da spriječe da se nekim drugim pravnim normama  pokušava rešavati nacionalno pitanje”, rekao je Gvozden.

Laka pješadijska brigada Gradiška učestvovala je u „Proboju koridora”, na dobojskom ratištu, Kostrešu, Igmanu, Bjelašnici i drugim ratištima širom Republike Srpske, i branila je preko 40 kilometara sjeverne granice na Savi.

Brigada je u svom sastavu u različim periodima rata imala od 3500 do 5000 boraca, a u ratnim dejstvima poginulo je 119 boraca a 347 je ranjeno.

Ratani komadant 19. Srbobranske pješadijske brigade Milan Vujić rekao da je ova brigade bila jedna od pet u  Vojsci Republike Srpske koja je trpila najžešće borbe.

„19. Pješadijska  srbobranska brigada nije izgubila ni jedan metar svog položaja. Otišli smo  jer nam je  tako naređeno, a to je bila već politička odluka. Mi smo 13,500 ljudi izvukli da ne ostanemo svi zarobljeni. U ratnim dejstvima poginulo je 325 boraca “Srbobranske brigade” madju kojima je 16 policajaca, a oko 982 borca je ranjeno” rekao je Vujić.

Vujić je naveo da je 19. Srbobranska brigada branila južne granice Republike Srpske, granicu prema Bugojnu i Travniku u dužini od 160 kilometara.

Povodom obilježavanja 27. godišnjice osnivanja Lake pješadijske brigade Gradiška i 19. Srbobranske pješadijske brigade, vijence na centralno spomen-obilježje u Gradišci položile su delegacije brigada, Trećag pješadijskog Republika Srpska puka, Grad Gradiška, gradske Boračke organizacije,Boračka organizacija regije Gradiška, Laktaši,Srbac i Prnjavor, 16. Krajiške motorizovane brigade,Mjesne boračke organizacije Kijevci, Udruženja ratnih vojnih inavalida, Udrženja vetarana Gradiška, predstavnici političkih partija.

Share With: