Obilježen Svjetski dana sjećanja na žrtve sobraćajnih nezgoda

U Republici Srpskoj je za deset mjeseci ove godine u saobraćajnim nezgodama poginulo 87 lica, a 2020. godine 101 lice, rekao je danas zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović.

„Ne možemo biti zadovoljni i kada jedan život izgubimo, ali se nadamo se ćemo imati manje stradalih nego prošle godine. Idu nam prznici i zbog toga i apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da vlastitim primjerom učine sve da saobraćajnih nezgoda bude što manje“, rekao je Radović novinarima u Gradišci.

Radović je danas prisustvovao pokaznoj vježbi spašavanja povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama, kojoj je u Gradišci obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve sobraćajnih nezgoda – 21. novembar.

Pokaznu vježbu organizovalo je Auto-moto društvo Gradiška, a izveli su je članovi Kluba mladih Gradske organizacije Crvenog krsta, u prisustvu predstavnika Agencije za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto saveza Republike Srpske, Policijske uprave, Profesionalne vatrogasno-spasilačke jedinice i Gradske uprave.

Strčuni saradnik za preventivu saobraćajnih nezgoda U Auto-moto savezu Jelica Lubura rekla je da se ove godine Svjetski dan sjećanja na žrtve sobraćajnih nezgoda obilježava pod sloganom „Sjetimo se, podržimo i djelujmo“, kako bi se sjetili stradalih, podržali njihove porodice, ali i odali priznanje svim službama koje učestvuju u spašavanju i pružanju pomoži povrijeđenim u saobraćaju.

Sekretar Auto-moto društva Gradiška Dejan Šljivić naveo je da je na području Gradiške prošle godine u sobraćaju poginulo pet lica, naglasivši da je najčešći uzrok tih nezgoda neprilagođena brzina kretanja vozila.

Načelnik Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Gradiška Goran Milanović rekao je da su za deset mjeseci ove godine na području Gradiške u saobraćajnim nezgodama poginula četiri lica, 19 teško, a 119 lakše povrijeđeno.

Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Gradiša Borko Dević istakao je da su članovi Kluba mladih simulacijom spašavanja povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama ukazali na značaj pružanja prve pomoći u takvim situacijama.

M. Malešević

Share With: