Obilježen Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Policijski službenici Policijske uprave Gradiška podjelom promotivnog materijala obilježili su danas 30.jul Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić rekao je da je cilj obilježavanja podizanje svijesti javnosti o problemu trgovine i dodao da je MUP Republike Srpske u saradnji sa humanitarnom organizacijom  „World Vision“izradio promotivni materijal, postere i letke za ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Mišetić je istakao da žrtva trgovine ljudima može da bude svako, žena, djeca, muškarci koji su prevareni ili navedeni na neki oblik iskorištavanja, nezavisno od svog porijekla, obrazovanja, socijalanog statusa, kao i da trgovac ljudima može da bude svako.

“Često su trgovci partneri, članovi porodice, posrednici u nalaženju poslova, vlasnici preduzeća, kriminalne grupe i drugi“, naglasio je Mišetić i dodao da su najčešći oblici trgovine ljudima, seksualno iskorišćavanje, prinudni rad, prisiljavanje na prosjačenje, prinudni maloljetnički brakovi i trgovina organima.

“Policijska uprava Gradiška ove godine evidentirala je jedno krivično djelo iz oblasti seksualnog iskorišćavanja, a  riječ je o polnom uznemiravanju. Evidentirano je i jedno krivično djelo, prisiljavanje na prosjačenje, kao i jedno krivično djelo krijumčarenje ljudi, a odsnosi se na krijumčarenje migranata“, rekao je Mišetić.

Iz Policijske uprave Gradiška ovim putem apelovali su na sve građane, da ukoliko imaju saznanja o aktivnostima koji upućuju na trgovinu ljudima ili su sami žrtve zloupotrebe, da isto prijave najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj 122.

S.Vidović

Share With: