Obilježen Međunarodni dan starijih lica 1. oktobar

Danas je 1. oktobar Međunarodni dan starijih lica.

U okviru obilježavanja 1. oktobra Međunarodnog dana starijih lica u Banjaluci je u nedjelju 29. septembra održan drugi Festival rekreacije za osobe treće životne dobi uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Direktor Centra za socijalni rad, Rade Cumbo, rekao je da su u saradnji sa Udruženjem penzionera Gradiška formirali ekipu od tri ženska i tri muška takmičara i da su im za takmičenje obezbjedili trenerke sa logom Centra za socijalni rad.

Cumbo je naveo da je na takmičenju učestvovalo 14 ekipa i da je rezultat bio u drugom planu.

„Cilj Festivala i svih aktivnosti je promocija zdravog starenja i rekreacije osoba treće životne dobi“, naglasio je Cumbo.

Povodom Međunarodnog dana starijih lica gradiški penzioneri su imali proteklog vikenda više aktivnosti.

Organizovali su izlet  i obilazak Đerdapske klisure i manastira na tom području, a učestvovali su i  na šahovskom prvenstvu Republike Srpske u Trebinju.

U Gradišci živi 9 121 penzioner, od čega su 7 600 članovi Udruženja penzionera Gradiška.

Najveći broj penzionera je starosti do 70 godina, oko 20 % je starosti od 70 do 80 godina, dok je oko 10 % penzionera u Gradišci starije od 80 godina.

Generalna skup[tina Ujedinjenih nacija izglasala je 14. decembra 1990. Rezoluciju 45/106, koja je 1. oktobar odredila kao Međunarodni dan starijih osoba. Praznik je prvi put  obilježen 1. oktobra 1991.  Posvećen je starijim osobama i obilježava se s ciljem podizanja svijesti o problemima s kojima se suočavaju stariji, a to je i dan kada se vrednuju doprinosi starijih ljudi društvu.

 

Share With: