Обиљежен Дан 16. Крајишке моторизоване бригаде

У Машићима код Градишке данас је обиљежен Дан 16. Крајишке моторизоване бригаде.
Код спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Машићима служен је парастос, а вијенце су положиле делегације Удружења бораца Шеснаесте, Трећег пјешадијског Република Српска пука, градова и локалних борачких организација Бањалуке, Градишке, Лакташа, Прњавора и Српца и других организација проистеклих из претходних ратова.
Предсједник Организационог одбора обиљежавања Дана16. Крајишке моторизоване бригаде Недељко Маџар подсјетио је да је управо из Машића ова бригада кренула прије 32 године на свој ратни пут дуг 1.727 дана, током којих се храбро борила на више од 20 ратишта.
Навео је да је кроз бригаду прошло око 12.000 бораца из скоро свих крајева Републике Српске, од којој је 437 погинуло на бранику отаџбине, а око 2.000 је рањено.
Маџар је истакао да су борци поносни што су били дио обе храбре бригаде која се изборила за слободу свог народа.
Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је обавеза локалних и републичких институција да обиљежавају овакве датуме и одају пошту онима који су дали своје животе за Републику Српску.
Аџић је најавио да би до наредне године у Машићима требала бити изграђена спомен-соба и парк посвећен „Шеснаестој“.
Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да ће и Бањалука подржати изградњу спомен-комплекса у Машићима.
Он је истакао да су се борци Шеснаесте у рату изборили за слободу, али да данас Срби морају да се одбране од напада оних који настоје да Републици Српској отму имовину и уставност оптужницама, дипломатијом, медијима.
16. Крајишка моторизована бригада је одликована Орденом Немањића, највећим војним признањем Републике Српске, за заслуге у рату.
М.Малешевић
Share With: