Обиљежавању Дана сјећања присуствовало око 30.000 грађана

Централној манифестацији обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини присуствовало је око 30.000 грађана, речено је Срни из МУП-а Републике Српске.

Из МУП-а наводе да је у Спомен-подручје „Доња Градина“ стигло око 400 аутобуса из свих крајева Републике Српске.

Бројни људи су се пјешке кретали према Спомен-подручју јер је била створена километарска колона аутобуса и аутомобила.

Министарство посвјете и културе Републике Српске ове године је први пут организовало одлазак ученика основних и средњих школа на централно обиљежавање Дана сјећања.

Дан сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у Независној држави Хрватској у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини обиљежавају заједно Српска и Србија.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је била највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац, који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења НДХ.

Share With: