Обавезни прегледи меса током свињокоља

Новембар је мјесец који је традиционално резервисан за свињокољ у нашима крајевима. Као и до сада, сви домаћини требају прегледати узорак меса на трихинелозу, a ове године морају бити посебно опрезни због афричке куге која влада у Српској и цијелом региону.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је 12. октобра ове године донијело је рјешење о престанку опасности од ширења афричке куге свиња на подручју Градишке. Ипак, дефинисани су строжији услови свињокоља. Између осталог сва домаћинства морају водити рачуна о здравственом стању и поријеклу животиње, али и о хигијени.

Градски ветеринарски инспектор Бојан Мирјанић каже да морају припремити издвојено мјесто на имању за клање, које може добро да се опере, очисти и дезинфикује. Након свињокоља, неопходно је дезинфиковати и ножеве, осталу опрему, одјећу и обућу. У рјешењу министарства наводи се и да је прије клања потребно ископати јаму за збрињавање изнутрица животиња.

Мирјанић истиче да је месо као и досада потребно прегледати на трихинелозу у ветеринарској амбуланти, те да је потребно узети адекватан узорак и да је то уствари мишићни дио дијафрагме.

На подручју Градишке трихинелоза је код домаћих свиња посљедњи пут регистрована 2022. године, а код дивљих свиња 2021. године. Мријанић је подсјетио да је први случај афричке куге у Градипци регистрован 21. јула, а посљедњи  23.августа ове године,те да је било десет жаришта, а 1 800 свиња је еутаназирано.

Н.М.

Share With: