Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Obavezan pregled mesa na trihinelu

Tokom aktuelne sezone svinjokolja obavezan je pregled mesa na trihinelozu.

Gradski veterinarski inspektor Gradske uprave Gradiška Bojan Mirjanić rekao je gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške da je trihineloza najznačajnija parazitska bolest u veterinarskoj medicini kojom je u svijetu danas zaraženo oko 11 miliona ljudi.

Mirjanić je naveo da su rezervoari bolesti divlje životinje iz reda svaštojeda i mesojeda, a prelazni domaćini su miševi, štakori i pacovi.

On je naglasio da do zaraze trihinelozom dolazi konzumiranjem mesa koje nije termički obrađeno i naveo da opasnost postoji u svim slučajevima pripreme mesa i klanja domaćih svinja, konja i odstrijeljene divljači za ljudsku ishranu.

Mirjanić je naveo da je veoma važno adekvatan uzorak mesa odnijeti na pregled na trihinelu u jednu od sedam registrovanih veterinarskih organizaciju na području Gardiške.

On je rekao da naše područje nema visoku incidencu zaraze od ove bolesti, da su zadnji slučajevi trihineloze u Gradišci zabilježeni 2010. i 2017. godine., ali da je bez obzira na to važno preduzimati mjere predostrožnosti jer trihineloza može ozbiljno da naruši zdravlje ljudi.

„Pojava ove bolesti zavisi od higijene hranjenja svinja, zoohigijenskog nivoa proizvodnje, inenziteta proizvodnje koje štalski objekti obezbjeđuju i drugih faktora“, rekao je Mirjanić i dodao da je jedna od važnih preventivnih mjera i sistemska deratizacija.

Pregled mesa na trihinelu metodom vještačke digestije domaćih svinja u veterinarskim stanicama košta od 8 do 10 KM, a pregled divljači čiji uzorak mesa mora biti veći košta od 25 do 30 KM.

Share With: